Együnk több sót, egészséges lehet?

Kutatók úgy tapasztalták, hogy a normál vérnyomású, európai származású emberek esetében a sóbevitel nagymértékű csökkentése többet árt, mint használ.

A közkeletű vélekedés szerint a kevés só fogyasztása csökkenti a vérnyomást, amely a szívbetegség egyik leggyakoribb oka. Ám az American Journal of Hypertension című lapban megjelent tanulmány szerint hiába ez az előny, ha a megváltoztatott étkezési szokások hatására megnő a koleszterinszint, és egyéb ártalmas folyamatok is elkezdődnek.

A Koppenhágai Egyetemi Kórház tudósai 167 korábbi kutatás adatait vetették össze, amelyek során az ajánlottnál jóval nagyobb mértékben - átlagosan literenként 150 millimóllal - csökkentették az alanyok sófogyasztását. A hipertenzióban szenvedők vérnyomása 3,5 százalékkal, az ezzel a problémával nem küzdőké egy százalékkal csökkent a kezelés hatására. Ugyanakkor a résztvevők koleszterinszintje 2,5 százalékkal nőtt, ahogyan emelkedett bizonyos, a szívbetegségekért felelős vegyületek és hormonok szintje is a szervezetükben.

A felfedezés így megkérdőjelezi azt a feltételezést, miszerint a sófogyasztás visszafogása a normál vérnyomású népesség körében csökkentené a szívbetegség kockázatát - legalábbis a fehér bőrűek esetében, ugyanis a kutatók leszögezték, nem találtak elég adatot arra vonatkozólag, hogy megállapításuk a fekete és az ázsiai népek között is megállja-e a helyét.

A kutatás vezetője, Dr. Niels Graudal így nyilatkozott a Reutersnek: "Nem látok arra utaló bizonyítékot, hogy a teljes népesség körében nettó haszna lenne a nátriumbevitel csökkentésének." Noha igaz, hogy a kevesebb só fogyasztása csökkenti a vérnyomást, ez nem jelenti azt, hogy emellett javítaná a szív egészségét.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: