Egyszerűbben hatékony az újraélesztés

A New England Journal of Medicine július 29-i számában megjelent tanulmány szerint szívinfarktus esetén a szívmasszázs egyedül alkalmazva legalább olyan hatékony, mint a komplex újraélesztés, mely a befúvásos lélegeztetést is tartalmazza.

A vizsgálat olyan egészségügyi képzést nem kapó szemtanúkra terjedt ki, akiket az újraélesztés során telefonon irányított egy egészségügyi dolgozó. A beavatkozás egyszerűsítése a befúvás elhagyásával az újraélesztés nagyobb hajlandóságához vezetett.

Dr. Thomas Rea, a cikk vezető szerzője, a Seattle-i Közegészségtan Sürgősségi Szolgáltatások Részlegének vezetője szerint az eddigiekben az újraélesztés legnagyobb gátja az volt, hogy a jelenlévők nem próbálták meg. Annak ellenére, hogy a beavatkozás nagymértékben javítja a túlélési esélyt, a rászorulók közül csak minden harmadik ember kapja meg az ellátást. A folyamat egyszerűsítése javíthat az arányon. Rea hozzáteszi, hogy a befújás amúgy is nehéz technika, különösen annak, aki ebben nem járatos, vagy nem alkalmazza rendszeresen.

Dr. Dana Peres Edelson, a Chicagói Orvosi Központ munkatársai szintén nem alkalmaz befúvásos (Amerikában szájból-szájba, az európai ajánlások szerint inkább szájból orrba történő) lélegeztetést. Javaslata szerint ha valaki lát egy ilyen esetet, azonnal hívni kell a mentőket, majd meg kell kezdeni a mellkasi kompressziót.

Ez utóbbiban a sürgősségi vonal másik végén lévő munkatárs segíthet, tanácsot adva, hova kell a kezeket helyezni. Ha valaki más is jelen van, akkor ő hívja a mentőket, és keressen egy automata defibrillátort, mely az Egyesült Államokban számos közterületen megtálalható, például postákon, iskolákban, stadionokban. Az ajánlás szerint a legfontosabb a szívmasszázs: keményen és gyorsan kell végezni, nem szabad abbahagyni, de ha mégis muszáj, a szünet idejét olyan rövidre kell venni, amennyire lehet.

A több központ bevonásával végzett tanulmány során 1941 újraélesztést vizsgáltak meg, ebből 981 esetben csak mellkasi kompresszió történt. Ez utóbbiban 12,5 százalékos volt a túlélési arány, míg a komplett technikánál 11 százalék. Svéd kutatók a 30 napos túlélést vizsgálták, a mellkasi kompressziónál 8,7 százalék volt az arány, míg a komplett újraélesztésnél 7 százalék.

A megállapítás csak a laikus segítségnyújtókra érvényes, nem pedig a sürgősségis dolgozókra, illetve akik járatosak a technikában. Ráadásul néha szükséges a lélegeztetés is, például gyermekek esetén, vagy olyan esetben, ahol a rosszullétet légúti akadály idézte elő. Mindazonáltal Rea és Edelson ajánlása szerint a rutinnal nem rendelkezők koncentráljanak inkább a mellkasi kompresszióra.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Videó: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső