Egy oltás mindent visz

A kutatók egy lépéssel közelebb kerültek egy influenza elleni szuperoltás kifejlesztéséhez. A csodaszerhez olyan molekulákat használnak fel, amelyek a vírus legtöbb törzsében előfordulnak.

A kutatók azt követően fedezték fel a molekulákat, hogy egészséges önkénteseket tettek ki influenzafertőzésnek. Az általános védőoltásért folyó harcban azt remélik ettől az új felfedezéstől, hogy öt éven belül olyan oltóanyag kifejlesztéséhez vezethet, amely a legtöbb influenza vírustörzs ellen védettséget nyújt.

A Southamptoni Egyetem kutatói Dr. Tom Wilkinson vezetésével kimutatták, hogy az alanyok immunrendszere a peptidek egy bizonyos sorát vette célba az influenzavírus belső szerkezetében. Az immunrendszer a peptidekre adott válaszának hasznosítása révén a szakemberek reményei szerint általános, több törzs ellen is védő oltóanyagot lehet kifejleszteni.

A jelenlegi influenza elleni vakcinák az antitestválaszt a felületi molekulák ellen hozzák létre, amelyek gyorsan változnak, így mindig egy lépéssel az immunrendszer előtt járnak. A belső peptidek azonban csak lassan változnak, ráadásul nem különböznek az egyes törzsekben. Ezen kívül nem antitestek termelését, hanem a T-sejtek válaszát váltják ki az immunrendszerből. Egy molekulákat célzó T-sejt oltóanyag hosszan tartó védettséget nyújthat a fő influenzatörzsek, így a szezonális-, a madárinfluenza és a sertésinfluenza ellen is.

A Nature Medicine legújabb online kiadásában megjelent tanulmány szerzői azt írják, felfedezésük révén remélhetőleg olyan oltóanyagokat lehet majd kifejleszteni a jövőbeni influenzatörzsek ellen, amelyek védelmet nyújtanak az emberiségnek a világjárványokkal szemben. Ahhoz azonban, hogy ezeket az eredményeket a gyakorlatba is át lehessen ültetni, még sok kutatásra lesz szükség.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció