Ecstasy, mint pszichoterápiás szer?

Egy tanulmány szerint a széles körben elterjedt diszkódrogot, az ecstasyt pszichoterápiában fel lehetne használni a poszttraumás stressz betegség kezelésére (PTSD). Azonban az ügyet illetően felmerülnek biztonsági aggályok is.

Az MDMA kémiai rövidítéssel leírt szer használata olyan esetekben lehet előnyös, ahol a szokványos eljárások nem jártak sikerrel. A szakértők szerint le kell fektetni a biztonságos szerhasználat ajánlásait. A traumát követő stresszben szenvedők gyakran számolnak be nyugtalanságról, illetve érzelmi tompultságról, azonban Dr. Michael Mithoefer, charlestoni magánpszichiáter szerint az MDMA képes javítani a fájdalmon.

A PTSD-s betegek gyakran újraélik a traumát, és gyakran válnak hiperérzékennyé, például a mindennapi élet hengjaival szemben. Gyakran csatlakozik a kórképhez depresszió, nyugtalanság, hangulati rendellenesség, illetve alkohol- és droghasználat.

Mithoefer és munkatársai mintegy 19 éven keresztül húsz PTSD-s beteget tanulmányoztak. A résztvevők két nyolcórás pszichoterápiás kezelésen estek át, tizenketten MDMA-t, nyolcan placebot kaptak Az alanyokat egy független pszichológus vizsgálta meg a kezelés előtt és után, értékelve a mutatott PTSD-s tüneteket.

Az MDMA és a pszichoterápiás kezelés kombinációjában részesültek mintegy 80 százalékánál nem lehetett diagnosztizálni a PTSD kritériumait, szemben a placebo csoport 25 százalékával. Az MDMA-kezelést követően azok a betegek is vissza tudtak térni munkájukhoz, akik előtte munkaképtelenek voltak. A Journal of Psychopharmacology folyóirat július 19-i számában megjelent tanulmány szerint a szerrel kapcsolatban semmilyen mellékhatás, vagy elmeállapoti probléma nem alakult ki.

Mielőtt a droghasználók között elterjedt volna, az Egyesült Államokban és Európában számos pszichológus alkalmazta az MDMA-t, azonban Nagy-Britanniában 1977-től, az Egyesült Államokban 1985-től illegális drognak minősül. Emiatt az esetleges terápiás felhasználás során fel kell hívni a betegek figyelmét a veszélyekre, illetve az orvosok részéről szoros kontroll szükséges. Ráadásul az MDMA-s csoport tagjainál vérnyomás-emelkedést mértek.

A 2-es fázisú klinikai vizsgálatok feladata lesz annak kiderítése, mi az optimális kezelési dózis, azonban a szakértők kiemelten fontosnak tartják a biztonsági előírások felállítását. Előtte viszont arra is fényt kell deríteni, van-e a szer alkalmazásának hosszútávú hatása.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció