Drogozni fognak a kialvatlan tinédzserek?

Kétszer-ötször több személyes problémával küszködnek azok a tinédzserkorú fiatalok, akik hosszú időn át képtelenek zavartanul aludni.

Erről számolnak be a Houstonban található Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának népegészségügyi kutatói 11-17 év közötti gyerekekkel készített interjúk alapján a Journal of Adolescent Health-ben.

A felmérésben résztvevő tinédzserek több mint negyede panaszkodott egy vagy több alvásképtelenségre utaló tünetről, és csaknem a gyerekek felénél a panaszok elhúzódó lefolyásúak. Összesen 3134 serdülőt kérdeztek meg. "Az alvásképtelenség nemcsak gyakori, hanem krónikus is a fiatalok körében" - írta a közleményben a vezető szerző, Dr. Robert E. Roberts, a viselkedéstudomány professzora. Az adatok alapján az inszomnia más súlyos pszichiátriai zavarokhoz - pl.: hangulatzavarok, szorongás és kábítószer-problémák - hasonló terhet ró a betegekre. Az idült alvásképtelenség súlyosan befolyásolja a fiatalok későbbi egészségi állapotát.

A kutatók 14 aspektusból vizsgálták a személyes jóllétet, és megállapították, hogy a krónikus inszomniában szenvedő fiatalok körében gyakoribbak az iskolai, munkahelyi és egészségügyi, valamint a drogproblémák, csakúgy, mint a depresszió. A vizsgálatban felmérték az alvászavarokat, és a pszichés és fizikai egészség mutatóit, illetve a társas kapcsolatokról is tájékozódtak a 12 hónapos vizsgálati periódus elején és végén is (2000-ben és 2001-ben). A gyerekek csaknem fele számolt be inszominás tünetekről mindkét alkalommal. 24 százalékuknál a tünetek súlyossága elérte az Amerikai Pszichiátriai Társaság krónikus inszomniára vonatkozó kritériumait, melyek alapján az alvásképtelenség pszichiátriai zavarnak számít. Az adatokat hosszas (1-2 órás) interjúk, kérdőívek, valamint demográfiai mutatók alapján gyűjtötték.

A pszichiátriai betegségek diagnosztikai kritériumait tartalmazó kézikönyv szerint inszomniás tünetnek számít az elalvási nehézség, az alvás fenntartásának problémája, a korai ébredés és a kipihentséget nem eredményező alvás az elmúlt négy hét során.

A kezdeti szűrés alkalmával a gyerekek 27 százaléka jelzett a fenti tünetek közül legalább egyet, 7 százalékuknál a tünetek mellé nappali kimerültség és aluszékonyság is társult, és 5 százalékuknál a kézikönyv kritériumai is teljesültek, mely kizárja más pszichiátriai betegségek, valamint az alkohol, kábítószer és gyógyszerek hatásaként létrejövő alvásképtelenséget.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: