Drámaian változik az évekkel a személyiségünk

Brit kutatók szerint nem a test az egyetlen dolog, amely az emberi élet folyamán változik - a személyiségünk is ugyanolyan drámai átalakuláson megy keresztül a felnőttkor során, mint a küllemünk.

Az eddigi leghosszabb személyiséggel foglalkozó kutatás felderítette, hogy a személyiség úgy változik meg a fiatalkortól az idős korig, ahogy külsőre is teljesen másként néznek ki az emberek 14 és 77 évesen - írja a sciencealert.com.


Újabb vizsgálat több mint 60 év után

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói egy 1947-es tanulmány adatait vették alapul, aminek során annak idején összesen 1208 skót tinédzsert vizsgáltak meg úgy, hogy a tanáraik értékelték a személyiségüket. A felmérés kapcsán hat tulajdonságot vettek figyelembe a 14 év körüli fiataloknál: önbizalom, kitartás, kiegyensúlyozottság, lelkiismeretesség, eredetiség és versenyszellem. Végül ezek alapján határoztak meg egy egyesített adatot, a diákok megbízhatóságát.

A skóciai egyetem munkatársai 635 alannyal tudták ismét felvenni a kapcsolatot 2012-ben, 174-en pedig el is vállalták, hogy újra részt vesznek a személyiségvizsgálaton. Az immár jócskán 70 éven felüli csoport tagjait arra kérték, hogy a hat szempont alapján értékeljék magukat, továbbá ugyanezt mindenki esetében megtette egy-egy közeli barát vagy családtag is. A kapott eredményeket ezúttal is egyetlen mutatóban összegezték, amely az önkéntesek megbízhatóságát volt hivatott tükrözni.

Mindennapjainkat nagyban befolyásolja, hogy mit gondolunk magunkról. Akad azonban néhány tényező, amihez jobb, ha nem igazítjuk az önértékelésünket. Részletek itt!

Amint összehasonlították a két vizsgálat eredményeit, azt találták, hogy alig-alig van hasonlóság. A későbbi vizsgálatok is kizárólag a lelkiismeretesség és a kiegyensúlyozottság esetén találtak csekély összefüggést, míg a többi tulajdonság kapcsán nem mutattak ki semmit. Az eredmények meglepőnek számítanak, ugyanis a témában korábban végzett kutatások azt mutatták, hogy - a mostaninál rövidebb időszakokat vizsgálva - a személyiség stabilan ugyanolyan marad az évek folyamán.

Nincs válasz a miértre

A kutatók felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a vizsgálati minta igen kicsinek és homogénnek tekinthető, valamint az eredeti tanulmányban a diákok nem értékelték magukat, tehát az eredmények kizárólag azon alapultak, hogy mit gondolnak róluk a tanárok. Szintén hiányosságként említették, hogy a kutatás csak az adatok közötti hasonlóságokat kereste, arra viszont nem próbált választ adni, milyen okokból kifolyólag változik a személyiség az élet során.

Személyiségünk jelentősen megváltozhat az évek folyamán
Személyiségünk jelentősen megváltozhat az évek folyamán

Mindemellett az eredmények helyességét alátámasztja egy 2014-es kutatás is, amit több mint 23 ezer önkéntessel végeztek el Németországban. Ez arra mutatott rá, hogy az idősebb emberek hasonló mértékben változnak, mint a fiatal felnőttek: a résztvevők egynegyede drámai személyiségváltozáson ment át 70 éves kora után.

További tanulmányokra lesz szükség a jövőben annak bizonyítására, hogy a személyiség valóban folyamatosan változik az emberi élet során, ezután pedig még meg kell találni mindennek az okát is. Mindenesetre ez lehet az első jel arra, hogy a gondolkodásunk, szokásaink és érzelmeink nincsenek kőbe zárva.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag