Drámaian változik az évekkel a személyiségünk

Brit kutatók szerint nem a test az egyetlen dolog, amely az emberi élet folyamán változik - a személyiségünk is ugyanolyan drámai átalakuláson megy keresztül a felnőttkor során, mint a küllemünk.

Az eddigi leghosszabb személyiséggel foglalkozó kutatás felderítette, hogy a személyiség úgy változik meg a fiatalkortól az idős korig, ahogy külsőre is teljesen másként néznek ki az emberek 14 és 77 évesen - írja a sciencealert.com .

Újabb vizsgálat több mint 60 év után

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói egy 1947-es tanulmány adatait vették alapul, aminek során annak idején összesen 1208 skót tinédzsert vizsgáltak meg úgy, hogy a tanáraik értékelték a személyiségüket. A felmérés kapcsán hat tulajdonságot vettek figyelembe a 14 év körüli fiataloknál: önbizalom , kitartás, kiegyensúlyozottság, lelkiismeretesség, eredetiség és versenyszellem. Végül ezek alapján határoztak meg egy egyesített adatot, a diákok megbízhatóságát.

A skóciai egyetem munkatársai 635 alannyal tudták ismét felvenni a kapcsolatot 2012-ben, 174-en pedig el is vállalták, hogy újra részt vesznek a személyiségvizsgálaton. Az immár jócskán 70 éven felüli csoport tagjait arra kérték, hogy a hat szempont alapján értékeljék magukat, továbbá ugyanezt mindenki esetében megtette egy-egy közeli barát vagy családtag is. A kapott eredményeket ezúttal is egyetlen mutatóban összegezték, amely az önkéntesek megbízhatóságát volt hivatott tükrözni.

Mindennapjainkat nagyban befolyásolja, hogy mit gondolunk magunkról. Akad azonban néhány tényező, amihez jobb, ha nem igazítjuk az önértékelésünket. Részletek itt!

Amint összehasonlították a két vizsgálat eredményeit, azt találták, hogy alig-alig van hasonlóság. A későbbi vizsgálatok is kizárólag a lelkiismeretesség és a kiegyensúlyozottság esetén találtak csekély összefüggést, míg a többi tulajdonság kapcsán nem mutattak ki semmit. Az eredmények meglepőnek számítanak, ugyanis a témában korábban végzett kutatások azt mutatták, hogy - a mostaninál rövidebb időszakokat vizsgálva - a személyiség stabilan ugyanolyan marad az évek folyamán.

Nincs válasz a miértre

A kutatók felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a vizsgálati minta igen kicsinek és homogénnek tekinthető, valamint az eredeti tanulmányban a diákok nem értékelték magukat, tehát az eredmények kizárólag azon alapultak, hogy mit gondolnak róluk a tanárok. Szintén hiányosságként említették, hogy a kutatás csak az adatok közötti hasonlóságokat kereste, arra viszont nem próbált választ adni, milyen okokból kifolyólag változik a személyiség az élet során.

Személyiségünk jelentősen megváltozhat az évek folyamán
Személyiségünk jelentősen megváltozhat az évek folyamán

Mindemellett az eredmények helyességét alátámasztja egy 2014-es kutatás is, amit több mint 23 ezer önkéntessel végeztek el Németországban. Ez arra mutatott rá, hogy az idősebb emberek hasonló mértékben változnak, mint a fiatal felnőttek: a résztvevők egynegyede drámai személyiségváltozáson ment át 70 éves kora után.

További tanulmányokra lesz szükség a jövőben annak bizonyítására, hogy a személyiség valóban folyamatosan változik az emberi élet során, ezután pedig még meg kell találni mindennek az okát is. Mindenesetre ez lehet az első jel arra, hogy a gondolkodásunk, szokásaink és érzelmeink nincsenek kőbe zárva.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: