Csökkenti a mellrák kockázatát a zöldségek fogyasztása

Az anyák mindig is hangsúlyozták a zöldségfogyasztás fontosságát, pedig valószínűleg nem tudták, hogy tudományosan alátámasztható bizonyos zöldségfélék jótékony hatása a rákmegelőzésben is - írja az American Journal of Clinical Nutrition márciusi száma.

A Vanderbilt-Ingram Rákkutató Központ kutatói a Sanghaji Rákkutató Intézettel együttműködésben kapcsolatot találtak bizonyos zöldségfélék fogyasztása és az emlőrák rizikójának csökkenése között. Az egyik szerző, Dr. Jay Fowke adjunktus elmondta, hogy 3035 emlőrákos nőbeteget és 3037 véletlenszerűen kiválasztott egészséges nőt kértek fel arra, hogy töltsenek ki egy kérdőívet az étrendjükkel kapcsolatban. Különösen a keresztesvirágúak, azaz káposztafélék közé tartozó zöldségek - így a kínai káposzta, bok choy (kínai káposztaféle) és karalábé - fogyasztására voltak kíváncsiak. Az amerikaiak és az európaiak is a káposztafélék közül jellemzően sokkal több brokkolit, káposztát és kelt fogyasztanak.

Ezek a zöldségek olyan vegyületeket - izotiocianátot és indol-3-karbinolt - tartalmaznak, melyek gátolják a rák kialakulását. A nők egy bizonyos csoportja különösen jól járt, ha sok káposztafélét evett, derült ki az adatok elemzése után. Bár az összes résztvevőt tekintve a diéta és a rákrizikó csökkenése közti összefüggés meglehetősen gyenge, egy bizonyos génváltozattal rendelkező nőknél meglepően sokat számít az étkezés a rák elleni védelemben. A GSTP1 gén terméke három változatban van a jelen rákos betegekben: Ile/Ile, Ile/Val, illetve Val/Val. A diéta azoknál a nőknél a leghatékonyabb, akik a Val/Val változatot hordozzák. Ők 50 százalékkal csökkenthetik a rák kialakulásának esélyét, ha fogyasztják a káposztaféléket. Úgy tűnik tehát, hogy ebben az esetben az étrend megváltoztatásával leküzdhető a genetikai hajlam. A mostani kutatás vezetője Wei Zheng professzor (Vaderbilt-Ingram) volt.

A káposztafélék már más kutatásokban is bizonyítottak: valószínűsíthető, hogy nemcsak az emlőrák, hanem a tüdő-, gyomor-, vastag- és végbél-, valamint a húgyhólyagrák kialakulásának rizikóját is csökkentik.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés