Csak férfiaknak: gyógyszer nélkül is csökkenthető a koleszterinszint!

Az Iowa Állami Egyetem Táplálkozási és Jóléti Kutatóközpontjának munkatársai megállapították, hogy férfiak esetén a magas koleszterinszint gyógyszer nélkül kezelhető - ha nem restek a napi étrendjükbe a lenmagot felvenni.

Hendrich szerint az alkalmazott gyógyszerek három hónapon túl 10-20%-os csökkenést eredményeznek, ami a lenmagot férfiakban vonzó opcióvá teszi természetes eredete miatt. Sokan nem szeretik a gyógyszereket, inkább étrend-kiegészítőket alkalmaznának egészségük megőrzése érdekében.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) statisztikája szerint az amerikai felnőttek 17 százalékának magas a koleszterinszintje, ami elősegíti az érelmeszesedés, ezenfelül a szívbetegségek kialakulását.

Hendrich és munkatársai a lenmag-kivonat (szekoizolacirezinol diglukóz) koleszterincsökkentő hatásait az Amerikai Élelmezési Társaság 2010. április 24-28. közötti éves gyűlésén mutatták be Kaliforniában.

A vizsgálat 90 résztvevője (kétszer annyi férfi, mint nő) mind magas koleszterinszintben szenvedett, egyéb kísérő betegség nélkül. Az alanyokat három csoportra osztották, az egyik nem kapott a kivonatból, a másik kettő 150, illetve 300 milligramm lenmag-kivonatot fogyasztott 12 héten keresztül.

A lenmagban található vegyületek - melyeket növényi ösztrogéneknek is neveznek - férfiakban csökkentették a koleszterin szintjét. Az aktív hatóanyag a bél mikrobáinak segítségével alakult ki. Ezzel szemben nőkben nem tapasztaltak számottevő hatást, amire mindeddig nem sikerült meggyőző magyarázatot találni.

A vizsgálatban használt a tablettákhoz kereskedelmi forgalomban jelenleg nem lehet hozzájutni, azonban ezek az alkotók megtalálhatók a zabpehelyben, illetve a lenmag hozzáadható a házi kenyérhez és a muffinhoz.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső