Csak a Balkánon élnek kevesebbet a magyaroknál

Születéskor várható élettartam tekintetében csupán négy európai ország áll mögöttünk, a V4-ek lakossága is évekkel tovább él, mint a magyarok.

A visegrádi országok lakossága közül a 2018-ban született magyar gyermekek számíthatnak a legrövidebb életre - írja a Népszava. A lap az Eurostat napokban publikált elemzését foglalta össze, amely szerint 76,2 év nálunk a várható átlagos élettartam, és ezzel az adattal az uniós átlagtól messze elmaradva Magyarország a 27-es EU-s rangsor 23. helyén áll. Egyedül Litvánia, Románia, Lettország és Bulgária lakossága számíthat a magyarokénál is rövidebb életre.

Egymillió magyar tűnhet el 2030-ig Magyarországon 1981 óta csökken a népességszám, és bár az utóbbi évek politikai intézkedései nagy hangsúlyt fektettek a születésszám növelésére, ez önmagában kis eséllyel tudja csak megfordítani a tendenciát. Tanulhatunk valamit a Ratkó-korszak politikájából, a népességüket megtartó kelet-európai országoktól, vagy a sokasodó nyugat-európaiaktól? Az alábbi cikkünkben szakértővel beszélgettünk a témában.

Hét évvel élhetnek többet a spanyolok

Szintén nálunk az egyik legnagyobb a nemek közötti különbség: egy fiú 72,7 évre, egy lány 79,6 évre számíthat. Ezzel szemben az EU-s átlagban a fiúk 78,2 évet, a lányok pedig 83,7 évet élnek, Összesítve a várható átlagos élettartam a tagországokban 81 év. A listát a spanyolok vezetik 83,5 évvel, mögöttük alig egy hónappal lemaradva az olaszok 83,4 évvel, míg a harmadik helyen Franciaország áll, melynek lakossága átlagosan 82,9 évre számíthat. Nálunk még néhány balkáni, nem EU-tag is jobban szerepel, például Észak-Macedónia és Montenegró.

Az európai átlagnál rövidebb életre számíthatnak a magyarok. Fotó: Getty Images
Az európai átlagnál rövidebb életre számíthatnak a magyarok. Fotó: Getty Images

Az elemzésben az is szerepel, hogy a mostani idősek, a 2018-ban 65. évüket betöltött uniós polgárok hány évre számíthatnak még. Ebben is sereghajtók vagyunk: az észak-magyarországi 65 éves szépkorúak a becslések szerint további 16 évet élnek, csak egy picivel többet, mint a legrosszabb helyzetben lévő két bolgár régió idős lakói (15,7). Ezzel szemben az egyik francia régióban ez a szám 22,3 év.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)