Cápából származó vegyület gyógyíthatja a vírusfertőzéseket

Egy cápából előállított vegyület széles spektrumú, vírusokat pusztító hatást mutatott - állítják a Georgetown-i Egyetem munkatársai a Proceedings of the National Academy of Sciences legfrissebb számában.

A szkvalamin nevű anyagot már kipróbálták daganatellenes szempontból, illetve súlyos szembetegségekben, emiatt már ismert az alkalmazás biztonságossága. Így viszonylag gyorsan eredményeket lehet elérni, hogy alkalmazható-e olyan vírusfertőzésekben, mint a sárgaláz, vagy a hepatitisz B, C, és D. Mind a laboratóriumi kutatások, mind az állatkísérletek alátámasztották, hogy a szer széleskörű vírusgátló hatással rendelkezik - olyan betegségekben is, melyek ellen ma még nem létezik hatásos kezelőmódszer.

Dr. Michael Zasloff és munkatársai a szert igen ígéretesnek tartják, és akár arra a régóta vizsgált rejtélyre is megtalálták a választ, hogy a nagyon primitív immunrendszerrel rendelkező cápák miként képesek védekezni a tengeri élőlényekben található vírusokkal szemben. A szer forradalmasíthatja a gyógyászatot, ugyanis míg számos antibakteriális gyógyszer létezik, a vírusok ellen csak kevés anyag bizonyult hatásosnak.

A szkvalamint 1993-ban fedezték fel, amikor a genetikusok a cápák immunrendszerét vizsgálták, mely nem magyarázta meg az állatok erős ellenállókészségét. Amint kísérletezni kezdtek a szerrel, felfedezték azon előnyös tulajdonságait, mely számos betegség gyógyításában új irányhoz vezetett. Zasloff és munkatársai leírták, hogy a szkvalamin gátolja az ereződést, ami hozzájárulhat a daganatok kezeléséhez, illetve a sárgafolt-degeneráció és a cukorbetegségben tapasztalt ideghártya-sorvadás gyógyításához - a klinikai kísérletek hamarosan meg is kezdődtek. 1995 óta az anyagot mesterségesen állítják elő, így nem tartalmaz cápaszövet-maradványt.

Az évek során a kutatók felfedezték, hogy a szkvalamin egy koleszterinszerű, pozitív töltéssel rendelkező molekula. Belépvén a sejtbe, a negatív töltésű felületekről leszorítja a többi pozitív töltésű anyagot - a vírusok szaporodásuk során sok ilyen vegyületet alkalmaznak. A folyamat a vírus szaporodási képtelenségét, és pusztulását vonja maga után. A hatás akár órákon belül bekövetkezhet. Szövettenyésztési körülmények között a szer gátolta, hogy ez emberi érből származó sejtek dengue-vírussal, a májsejtek hepatitisz B és D vírussal fertőződjenek. Állatkísérletes modellben a kezelés gátolta sárgaláz, a ló-agyvelőgyulladás vírusát, valamint a citomegalovírust, és néhány esetben az állatok teljesen meg is gyógyultak.

Mindazonáltal maximális hatáshoz szükséges az optimális dózis megállapításához még sok további vizsgálatot el kell végezni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső