Bevált módszer a bélrák ellen - csak nőknek!

A hormonpótló kezelés (HPK) a legújabb kutatások szerint csökkentheti a nőkben a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Több millió nő hagyott fel a HPK-val, amikor a Women's Health Initiative tanulmány 2002-ben azt mutatta ki, hogy a hormonok megnövelik az agyi érkatasztrófa, a szívbetegségek és az emlőrák kockázatát. A Women's Health Initiative ugyanakkor azt is kiderítette, hogy a hormonpótló kezelés véd a vastagbélrák ellen.

Néhány tanulmány azt is kimutatta, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátlók is csökkenthetik a betegség kockázatát, ugyanakkor az a tény, hogy a nők esetében alacsonyabb a vastagbélrák kockázata, mint a férfiakéban, a hormonok szerepére utal a betegség kialakulásának valószínűségében.

A HPK és a vastagbélrák közötti összefüggés további vizsgálatához a University of North Carolina kutatói Dr. Millie D. Long vezetésével 405 egészséges kontroll alanyt hasonlítottak össze 443 olyan nővel, akik disztális vastagbélrákban (a vastagbél végén és a végbélben kialakult daganat) szenvedtek.

A résztvevők átlagéletkora 63 év volt. Long kutatócsoportja kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik valaha kaptak hormonpótló kezelést, feleakkora a vastagbélrák e típusának kockázata azokhoz a nőkhöz képest, akik sosem vetették alá magukat HPK-nak. Minél hosszabb ideig végeztek valakin hormonpótló kezelést, annál alacsonyabb volt a kockázat.

Az American Journal of Gastroenterology szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői azonban arról is beszámoltak, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátlók használata és a vastagbélrák kockázata között nem mutattak ki összefüggést. Hosszú távú hormonkezelést napjainkban már nem javasolnak a menopauzán átesett nőknek, bár rövid távon időnként még felírják, hogy enyhítsék a menopauza bizonyos tüneteit, például a hőhullámokat.

A kutatók szerint a disztális vastagbélrák az utóbbi években tapasztalható jelentős visszaesése a HPK elterjedésével állhat összefüggésben. További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a HPK védőhatásai az után is megmaradnak-e, hogy a nők befejezték a hormonok szedését, illetve azzal kapcsolatban, hogy kialakul-e "visszacsapó hatás" azáltal, hogy több rákmegelőző polip fejlődik ki a HPK leállítását követően.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció