Betegség, amely megelőzhető az alvással

A Washingtoni Egyetem munkatársai megállapították, hogy az Alzheimer-kór során az agyban felszaporodó béta-amiloid nevű anyag mennyisége normális esetben nap közben emelkedik, és az éjszakai alvás során csökken.

Dr. Stephen Duntley professzor és munkatársainak az Archives of Neurology legfrissebb számában olvasható megállapítása azt jelenti, hogy kapcsolat lehet az alvászavar és az agyi teljesítmény hanyatlását okozó Alzheimer-kór között. Már régóta ismert, hogy az alvásmegvonás - hasonlóan az alkoholos befolyásoltsághoz - csökkenti az agy kognitív működését. Az Alzheimer-kórral való kapcsolat bizonyítása további vizsgálatokat igényelne, azonban már a felvetés is érdekes.

Egészségeseknél a béta-amiloid agyi szintje az alvás megkezdése után hat órával a legalacsonyabb, és a legmagasabb hat órával a maximális éberségi állapot elérését követően. Az amiloid mennyiségére a gerincfolyadék elemzéséből következtettek, és megvizsgálták, hogy adott szintekhez milyen viselkedésmintázat társul. A mennyiségi változás kifejezettebb volt egészséges és fiatal egyéneknél, míg idősek esetén - akik általában gyakrabban küszködnek álmatlansággal - nem annyira. A kutatók feltevése szerint az alvás alatti alacsony agyi aktivitás segíti a szervezetet, hogy a gerincfolyadékon keresztül megszabaduljon az amiloidtól. Az Alzheimer-kóros betegekben az amiloid szintje állandó, ez vezette a kutatókat arra a feltevésre, hogy az alváshiány növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

A vizsgálat során az alanyokat három csoportra osztva vizsgálták: az elsőbe azon 60 évnél idősebbek kerültek, akik agyában jelen voltak a béta-amiloid plakkok, a másodikba azok a 60 évnél idősebbek, akiknél nem, míg a harmadikba egészséges, 18 és 60 év közötti egyének tartoztak. A gerincfolyadékból vett mintából óránként mérték az amiloid szintjét, mintegy 36 órán keresztül, ezzel párhuzamosan videóra vették a betegek viselkedését, és vizsgálták az agyi aktivitást is.

A plakkokkal rendelkező csoportnál a béta-amiloid szintje állandónak bizonyult, ugyanakkor a másik két csoportra azonban periodikus váltakozás volt jellemző. Ez a hullámzás kifejezettebb volt a fiatalabbak esetén, és kevésbé az időseknél. Az emelkedés és csökkenés az alvási-ébrenléti ciklushoz volt köthető. A jelenség pontos okának feltárásához ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső