Beteg? Eresszen le egy kis vért!

Hamarosan eljöhet az az idő, amikor a háziorvosi vizsgálat során nem vérvizsgálat céljából, hanem a betegségek kockázatának csökkentése érdekében vesznek vért a betegektől.

Talán elsőre megdöbbentően hangzik, mégis úgy tűnik, hogy a középkor durva gyakorlatának tartott vércsapolás hatékony módja lehet a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésének, sőt a rák megelőzésének is. A brit egészségbiztosítás kórházaiban máris alkalmazzák a vércsapolást olyan bélbetegségek kezelésére, mint a fekélyes vastagbélgyulladás.

A szaklapban közölt kutatásban a berlini Immanuel Kórház kutatói Andreas Michalsen professzor vezetésével 60 túlsúlyos beteg részvételével kimutatták, hogy a vércsapolás csökkenti a vérnyomást és a rossz LDL koleszterin szintjét, ugyanakkor növeli a jó HDL koleszterin szintjét. E változások mértéke még a kutatókat is meglepte, akik sokkal kisebb előnyökre számítottak. Azokban a betegekben, akiktől hat hét leforgása alatt kétszer vettek le 450 ml vért, 18 Hgmm-rel csökkent a vérnyomás. Ez a csökkenés kétszer akkora, mint amit gyógyszerekkel átlagosan el lehet érni.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a rendszeresen vért adó személyekben alacsonyabb a koleszterinszint, és kisebb a szívpanaszok illetve az agyérgörcs kockázata. Más eredmények szerint pedig jobb a vércukor-kontroll azokban a cukorbetegekben, akiktől rendszeresen vért vettek.

Michalsen a vérnyomás és a koleszterinszint csökkenését a vérben lévő vassal magyarázza. A vas számos fontos biológiai funkcióhoz, többek között a légzéshez és oxigénszállításhoz is létfontosságú, túl nagy mennyiségben azonban a sejtjeinket károsító szabadgyökök létrejöttét válthatja ki, ami az egész testünkben megnöveli a gyulladás szintjét.

Crohn-betegség . A betegség során fellépő téves immuntámadásért a neutrofil nevű fehérvérsejtek felelősek. Japán kutatók felfedezték, hogy a neutrofilek eltávolításával csökkenthető a belek károsodása. Eljárásuk során a beteg egyik karjából kivezetett vért egy speciális gyöngyökkel teli csövön keresztül folyatják. Ezek a gyöngyök elválasztják a fehérvérsejteket a vér többi részétől, és a maradék vért visszavezetik a beteg másik karjába. A kezelés mindössze egy órát vesz igénybe, hatásmechanizmusa azonban nem világos. A neutrofilek csupán körülbelül 40 százalékát távolítják el a szervezetből, és a fehérvérsejtek száma néhány óra múlva már vissza is áll a normális szintre. Az egyik elmélet szerint a meglévő fehérvérsejtek arra lettek beprogramozva, hogy megtámadják a beleket, de az újonnan létrejövő fehérvérsejtek nem ilyen kártékonyak. A kezelést egyébként eddig körülbelül 10 ezer betegen végezték el világszerte, és egyszer sem járt súlyos mellékhatásokkal.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: