Baktériumok világíthatják ki Párizs utcáit

Egy párizsi startup vállalkozás, a Glowee, új ötlettel rukkolt elő, egy, a tintahalban előforduló, fluoreszkáló baktériumcsoport fényerejének segítségével köztereket, installációkat, kirakatokat vagy akár teljes utcarészek kivilágítását tennék lehetővé.

A fényforrás átlátszó, zselével töltött burkolatból áll, ebben él ez a világító, nem fertőző és nem mérgező baktérium, melynek a túléléshez cukorra és oxigénre van szüksége.

Habár nyilvánvaló környezetvédelmi előnyökkel jár a biovilágítás használata, a cég nem tervezi az elektromos rendszerek teljes helyettesítését. „Ígéretes megoldás, ahol nincs szükség villamosenergia-fogyasztásra és lényegesen kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár, mint a hagyományos módszer”. A baktérium által termelt energia teljes egészében hasznosul, maga a fényforrás kevésbé intenzív, csökkentve ezzel a fényszennyezés mértékét – írja honlapján a Glowee .

Igaz, a bio-világításnak hátránya is van: ez a megoldás jelenleg csak három napra elegendő fénymennyiséget képes előállítani, a Glowee-csapat azonban reméli, az időtartam a kutatások során javulni fog. Igaz, még az is kérdéses, vajon a költségek és maga a végtermék felveszik-e a versenyt hatékonyságban más világítástechnikai eszközzel.

Így nézne ki a baktériumvilágítás Forrás: Glowee

A találmány praktikussága vitathatatlan: a fényforrás burkolata áttetsző, ami könnyedén bármilyen formára és méretre alakítható, egyedi mintázata napközben is látható. A speciális világítás ötletét egy 2013 júliusában meghozott rendelet ihlette, mely a fényszennyezés csökkentése és a túlzott energiafogyasztás miatt az irodák és az üzletek kivilágítását a kora reggeli órákra korlátozta. Mivel a Glowee találmánya nem invazív, lágy fényt bocsát ki és nem igényel elektromos hálózatot, eleget tesz a szigorú szabályozásnak. Ha legközelebb a „fény városában” járunk, talán apró, mikrobiális lámpákkal szegélyezett utat járhatunk be.

Forrás: New Scientist

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra