Bajt okoz, ha felborul a cirkadián ritmus

A szervezet biológiai órájával, vagyis a cirkadián ritmussal kapcsolatban álló bélsejteket azonosítottak a Washingtoni Egyetem kutatói.

A váltott műszakos munkarend és az időzónákon átívelő utazás miatt fellépő jetlag megzavarhatja az ember alvási és emésztési ritmusát. Mindez fokozza egyebek mellett bélfertőzések, az elhízás, gyulladásos bélbetegségek, valamint a vastag- és végbéldaganatok kialakulásának kockázatát egyaránt - írja a MedicalXpress egészségügyi portál.

éjszakai munka, éjszakai műszak, cirkadián ritmus, bélrendszer, bélsejtek, emésztés, betegségek, kockázatok
éjszakai munka, éjszakai műszak, cirkadián ritmus, bélrendszer, bélsejtek, emésztés, betegségek, kockázatok

Bélrendszeri panaszokat okoz

A Washingtoni Egyetem kutatói azonosítottak egy immunsejtet - a 3-as típusú innát limfocitát (ILC3) -, amely a bélrendszer normális és egészséges működésének fenntartásáért felelős. A szakemberek megállapították, hogy az ILC3-sejtekben nagyon aktívak az úgynevezett óragének, ezek aktivitása pedig összhangban van a sejtek által végzett immunmolekula-termeléssel. Amikor a kutatók kiiktattak egy kulcsfontosságú óragént az egereknél, az állatok nem tudtak megtermelni egy bizonyos mennyiségű ILC3-sejtet, így a szervezetük nem tudott hatékonyan fellépni a bélrendszerüket megtámadó bakteriális fertőzéssel szemben.

Miért pusztító az éjszakai munka? A válaszért kattintson ide!

Ez segíthet megérteni, hogy a cirkadián ritmus felborulása miért van összefüggésben bizonyos gyomor-bélrendszeri problémákkal. A tanulmány eredményei továbbá azt sugallják, hogy az óragének megcélzása hatással lehet az immunsejtekre, és segíthet ellensúlyozni a bélrendszeri megbetegedésekkel összefüggő szabálytalan alvási ritmus negatív hatásait.

Az ILC3-sejtek szerepe

Az egyetem munkatársa, Marco Colonna szerint egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a cirkadián ritmus felborulása negatív hatással van az emberek egészségére. Azzal kapcsolatban azonban továbbra is hiányosak az ismeretek, hogy az alvásmegvonás pontosan miként vezet bizonyos problémákhoz. "Amit most megállapítottunk, az az, hogy a cirkadián ritmus közvetlenül hatással van a bélben lévő immunsejtek működésére, ami segíthet magyarázatot adni a gyomor-bélrendszeri problémák egy részére, köztük a gyulladásos bélbetegségekre és a metabolikus szindrómára" - hangsúlyozta a kutató.

"Ha az ILC3-sejtek összhangban vannak a cirkadián ritmussal, akkor képesek előre jelezni, ha tápanyag érkezik a bélbe, ami együtt járhat a véletlenül elfogyasztott veszélyes baktériumok bejutásával is" - magyarázták a szakértők. "A megfelelő működéshez a bélrendszernek fel kell készülnie erre a napi ritmusra, amiben ezek a gének kulcsfontosságú szerepet játszanak" - tették hozzá.

Így pusztít a váltott műszak

A kutatók szerint az egerektől vett ILC3-sejtekben lévő óragének aktivitása előre megjósolható módon változott a nap folyamán. Amikor az egerek egy részét a váltott műszakos munkarendben dolgozókéhoz hasonló napi ritmusnak tették ki, akkor a sejtek elkezdtek abnormálisan működni. A kutatók szerint az ILC3-sejtek hiánya vagy a működésükben fellépő zavar befolyásolhatja a szervezet azon képességét, hogy felvegye a harcot a bélfertőzésekkel. "A bélrendszer egyensúlya megbomlik a cirkadián ritmus felborulása miatt" - jegyezték meg a szakemberek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső