Az új agysejtek törlik a korábbi emlékeinket

Mindenki tudja, milyen nehéz visszaemlékezni a kisgyermekkorunkra, különösen a hároméves korunk előtti időszakra. A kutatók úgy vélik, megtalálták a magyarázatot erre a jelenségre.

Kutatók azt állítják, hogy az életkor előrehaladásával az új agysejtek növekedése gyakorlatilag felülírja a meglévő sejteket, és ezáltal törli a korai emlékeket.

"A gyermekkori amnézia (infantilis amnézia) az első néhány évben bekövetkezett események emlékeinek hiányára utal. Az emberek többsége általában nem tud visszaemlékezni a 2-3 éves korában történtekre" - magyarázta a kutatást vezető Katherine Akers, a torontói gyermekkórház neurobiológiai laboratóriumának munkatársa. "Ez azonban nem abból ered, hogy a gyerekek ebben az életkorban nem hoznak létre emlékeket. A lányom például 3 éves korában lelkesen és részletesen számolt be korábbi állatkerti sétáiról a nagymamával. Most azonban, 5 évesen, nem emlékszik ezekre az eseményekre - az emlékeket hamar elfelejtette ."

Új agysejtek miatt törlődnek az emlékek (Fotó: Europress)

Mivel a hippokampusz fontos szerepet játszik az emlékezésben, sok kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogyan járulnak hozzá az új idegsejtek az új emlékek kialakulásához. A vizsgálatok jellemzően azt mutatták, hogy a neurogenézis szintjének csökkenése rontja az új emlékek kialakulását . Miközben azonban az új idegsejtek beépülnek a hippokampuszba, a kutatók szerint befolyásolhatják a meglévő emlékeket. Amint az új neuronok beépülnek, szükségszerűen újraalakítják a hippokampusz "áramköreit", és ez az újraformálás az ezekben az áramkörökben tárolt adatok (emlékek) leépüléséhez vezethet.

Az új kutatásban a kanadai kutatók úgy tesztelték elméletüket, hogy felnőtt egerekben mesterségesen fokozták a tanulás után bekövetkező neurogenézis szintjét.

"Azt feltételeztük, hogy a hippokampuszban végbe menő neurogenézis magas szintje alapvetően ellentmond a stabil memóriatárolásnak " - magyarázta a szakértő. "Bár fiatal egerek (és emberek) képesek az emlékek létrehozására, a neurogenézis magas szintje felülírja ezt az információt, és az emlékek elfelejtéséhez vezet. Ezt az elméletet támasztja alá az is, hogy amikor kísérletünkben csökkentettük a fiatal egerekben a neurogenézis szintjét, viszonylag jobban meg tudták őrizni ezeket a korai emlékeket, amelyeket máskülönben elfelejtettek volna."

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)