Az optimizmus serkenti az immunrendszert!

Az optimizmustól nem csak a kedvünk lesz jobb. Egy új kutatás szerint a "félig teli pohár" hozzáállás az immunrendszert is erősíti.

A tanulmány elsőéves joghallgatók derűlátásának és immunműködésének változásait mérte fel. Azt találták, hogy amint a diákok pozitívabban kezdtek gondolkodni, erősebb sejtirányítású immunitást mutattak (amikor az immunsejtek serege az idegen vírusok és baktériumok támadására válaszol). Az optimizmus csökkenésével a szervezet védekezőképessége is visszaesett. Korábbi tanulmányok már lefektették a test és az elme összefüggéseit. A házastársi civakodástól kezdve a munkahelyi feszültségekig mindenféle késleltetheti a gyógyulást és fogékonyabbá tesz a betegségekre. Az optimizmussal és az immunrendszerrel kapcsolatos korábbi kutatások nyitva hagyták a lehetőségét annak, hogy más faktorok (genetika, személyiség) is befolyásolhatják az immunműködést. "Erősebb összefüggésre utal az, ha kimutatjuk, hogy egy bizonyos ember - állandó személyiséggel és génekkel - különböző immunműködést produkál annak függvényében, hogy optimistán vagy pesszimistán gondolkodik" - mondta Suzanne Segerstrom társzerző, a Kentucky Egyetem munkatársa.

A kapcsolat vizsgálatához Segerstrom 124 joghallgatót toborzott, majd egy év alatt öt kérdőívet kellett kitölteniük, illetve minden alkalommal az immunrendszerüket is megvizsgálták. A kérdőívekkel az optimizmust mérték fel, például, hogy mennyire érzik igaznak ezt a kijelentést: "Kevésbé leszek sikeres, mint a társaim nagy többsége." Az immunrendszer vizsgálatához az alkar bőre alá halott mumpszvírust vagy candidagombát fecskendeztek. Ezek az ártalmatlan koktélok sejtes immunválaszt váltanak ki, mely a beoltott terület enyhe duzzanatával jár. A duzzanat mérésével a kutatók fel tudták becsülni az immunválaszt.

A tanórák, vizsgák és szakmai gyakorlat interjúi hatására a diákok derűlátása nőtt és csökkent. Ugyanígy a sejtes immunválaszaik is. Ha optimistán gondolkodtak, az immunválasz erősödött; ha pesszimistán, csökkent. A kapcsolatuk erősségének vizsgálatához Segerstrom és csapata statisztikai számítást (hatásméret) alkalmazott, és mérsékelt, de jelentős összefüggést találtak, 0,19-es értékkel. "Csak összehasonlításképpen: a kalciumbevitel és a csontsűrűség összefüggésének hatásmérete 0,08; a vérnyomáscsökkentő stroke kockázatára gyakorolt hatásának hatásmérete 0,03" - mondta Segerstrom. "Tehát annak fényében, hogy ezeket milyen jelentősnek és fontosnak tartják, akkor ez a hatás is ilyennek tekinthető." Az eredmények arra is utaltak, hogy az optimizmus részben a pozitív érzelmek növekedése által erősíti az immunrendszert - mondta Segerstrom.

A következő lépcső, hogy az idősebbeknél is hasonló hatást keressenek, akiknek már alapból esendőbb a szervezetük a fertőzésekkel szemben. Az eredmények iránymutatást is adhatnak a tanácsadás és kezelés szempontjából - vélte Margaret Kemeny, az UC San Francisco egészségpszichológusa, aki a kutatásban nem vett részt. Sok pszichológiai kezelés a negatív érzelmek és a stressz csökkentésére irányul - mondta Kemeny, de Segerstrom kutatása szerint a pozitív érzések megerősítése is gyümölcsöző lehet. "Talán nem annyira szerencsés csak a negatívra összpontosítani" - tette hozzá.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció