Az esőerdő valójában nem termel oxigént

Az Amazonas-medence őserdeinek egyre nagyobb része válik a lángok martalékává, a világ pedig retteg, hogy a Föld tüdejének pusztulása miatt vészesen megfogyatkozik a légköri oxigén. De az esőerdei fák valóban termelnek oxigént?

Hetek óta az Amazonas-medence őserdeiben pusztító tűz tartja lázban a világot. A lángokat egyelőre nem tudják megállítani, sőt, a kutatók újabb és újabb tüzeket észlelnek a térségben. Az eseményre irányuló óriási figyelem nem véletlen: a térséget a Föld tüdejének is nevezik, hiszen a dzsungel fái megkötik a globális felmelegedést felgyorsító szén-dioxidot, és helyettük éltető oxigént lélegeznek ki a fotoszintézis melléktermékeként. Az Index cikkéből azonban kiderül, hogy az esőerdő valójában nem termel oxigént.

Az esőerdő nem termel oxigént
Az esőerdő valójában nem termel oxigént. Fotó: 123rf

A fák szén-dioxid-források

Hogy lett a 16-ból 20? A trópusi erdők a globális fotoszintézis 34 százalékáért felelősek. A becslések szerint a teljes szárazföldi fotoszintetizáló növényzet 124 petagramm (vagyis ugyanennyi gigatonna) szén-dioxidot nyel el, és eközben 330 petagramm oxigént lélegez ki. Az Amazonas-medence esőerdeje ebből 16 százalékkal részesedik, ezt szokták 20-ra kerekíteni, magyarázza a cikk.

A cikk kiemeli, a kutatások egyáltalán nem igazolják azt a közhiedelmet, hogy az esőerdő termeli a légköri oxigén 20 százalékát vagy éppen nyeli el a légköri szén-dioxid 20 százalékát. Yadvinder Malhi, az Oxfordi Egyetem ökológusprofesszora szerint ez a 20 százalékos adat egy félreértelmezett Science-cikkből származik. A valós adat 16 százalék körül mozog, és még ez sem teljesen pontos, hiszen csak a szárazföldi oxigéntermeléssel számol, illetve ez nem a nettó termelés, mert a fák maguk is lélegeznek be oxigént, és bocsátanak ki szén-dioxidot .

A másik fontos dolog, hogy mérések eredményei alapján az esőerdő nem csökkenti, sokkal inkább növeli a légköri szén-dioxid mennyiségét, vagyis a fák szén-dioxid-forrásként működnek. A jövőben pedig a helyzet egyre rosszabb lesz: a talaj leromlása miatt folyamatosan csökkenni fog az esőerdei fák szén-dioxid-megkötő képessége, és egyre több szén fog felszabadulni belőlük.

Czabán Dávid biológust is idézi a cikk, aki megerősíti, hogy az esőerdők nem termelnek plusz oxigént, ugyanis ami ott képződik, azt felhasználják maguk a növények, az állatok, illetve a lebontó szervezetek. "Ez leginkább abból látszik, hogy az esőerdőkben nem képződik humusz, azaz a talajban nem raktározódik szerves anyag. Erre utal vöröses színe is. Ezért sem lehet az esőerdőirtás után felszabadult talajokban hosszú ideig gazdálkodni, mert hamar kimerülnek" - mondja a szakember.

Nem lehet mindent az erdőtüzek számlájára írni

Természetesen mindettől függetlenül az erdőtüzek negatív hatásaihoz nem férhet kétség, hangsúlyozza a cikk. A helyi klíma, az esőerdő ökoszisztémája, biodiverzitása, a helyi lakosság egészsége is megszenvedi a lángok pusztítását, ám a légköri oxigén fogyása miatt nem kell őket okolni.

Kiderült, így gyógyít az erdő - részletekért kattintson ide !

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: