Az egészségügyi rendszer így alakul át

Meskó Bertalan orvosi jövőkutató egy rendezvényen a többi között arról beszélt: a technológia a jövőben drasztikusan átalakíthatja az egészségünkhöz való hozzáállásunkat, és így az egész egészségügyi rendszert.

A Most Fórum című rendezvénysorozat idei záróeseményén elhangzott előadásról a Hvg.hu írt összefoglaló cikket. A lap szerint a szakember elmondta: a küszöbén állunk annak, hogy tömegek elégeljék meg a helyzetet, miután ráébrednek, mennyivel több dologgal lehetnének tisztában a technológia segítségével, akár saját magukat, akár a világot illetően.

A technológia megváltoztatja az egészségügyi rendszert
A technológia megváltoztatja az egészségügyi rendszert. Fotó: iStock

Ez mindennek a mozgatórugója

Jön a vérnyomásmérés új korszaka - olvassa el a részleteket cikkünkben!

Meskó Bertalan úgy fogalmazott: már ma is rengeteg olyan eszköz van, mellyel otthon vagy akár útközben folyamatosan ellenőrizhetjük aktuális értékeinket. Ha nem is kórházi minőségben tárul elénk a kép - és főleg nem használható önkezeléshez -, sokkal önállóbbak lehetünk, mint eddig bármikor. Jó példa erre a félokos órák által is kínált alvásmonitorozás, a napközbeni folyamatos pulzus- és vérnyomásmérés lehetősége, illetve az órával vagy kis otthoni kütyüvel elvégezhető (egyszerűsített) EKG-vizsgálat. Az újabb és újabb eszközök megjelenése, a technológiai fejlődés jelenti mindennek a mozgatórugóját, de a változás valójában kulturális.

Nehéz ellenállni a változásnak

Aki mindenképpen ellen szeretne állni a változásnak, az megteheti, de tömegekre vetítve ez már nem biztos, hogy igaz, hangsúlyozza a szakember, majd hozzáteszi: ugyan továbbra is megmarad az egyén döntési szabadsága, hogy technológiai segédeszközök nélkül éljen, de ezzel olyan, egyre komolyabb lehetőségektől zárja el magát, hogy valójában egyre kevesebb döntési szabadsága van az embernek.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső