Az ásításunk erről árulkodik

A másik ásítását látva miért érezzük azt, hogy nekünk is kell? Mit árul el rólunk, ha mégsem ásítunk a másik után?

Sokan megtapasztalhattuk már, hogy az ásítás fertőző: ha valaki elkezdi, a többiek is hamar késztetést éreznek rá, hogy utánozzák. Egyesek ugyanakkor hajlamosabbak az ásítás "átvételére", míg más embereknél kevésbé jelentkezik ez az inger. Egy sokrésztvevős, friss kutatás eredményei szerint azok az emberek, akiknél nagyobb arányban figyelhetőek meg bizonyos pszichopata személyiségvonások, ásítani is kisebb arányban szoktak a másik után. A tanulmányt egy nemzetközi tudóscsoport végezte, élén Dr. Andrew Gallup pszichológussal (New York Állami Egyetem) és Jorg Massen biológussal (Utrecht Egyetem) állt. Az eredményeket a Scientific Reports című tudományos folyóiratban tették közzé.

Mi értelme van az ásításnak? Ásítani mindenki szokott. De valószínűleg nem az oxigénhiányos állapot miatt, ahogy azt korábban gondolták, hanem másért .

Személyiségünkről is árulkodik az ásítás

Az ásítás "fertőző jellege" egy alaposan dokumentált jelenség, ami már gyerekkorban megfigyelhető. Az eddigi kutatási eredmények szerint ugyanakkor rendkívül eltérőek a jelenségre adott reakciók: egy korábbi kutatás eredménye szerint a résztvevők 30-60 százaléka érzett késztetést az ásításra akkor, amikor másik emberek ásításáról nézett felvételeket. A szakemberek szerint bizonyos személyiségbeli tényezők is hatással lehetnek arra, hogy kiből milyen hatást vált ki egy másik ember efféle reakciója. Úgy látták, hogy azok az emberek, akik nagyobb arányban rendelkeznek bizonyos pszichopata tulajdonságokkal (kisebb mértékben éreznek empátiát a másik iránt, egocentrikusabbak, kevésbé gondolkodnak csapatban), kisebb arányban utánozzák ezeket az akaratlan cselekedeteket is. Dr. Gallup szerint ugyanakkor ezek a kutatások elsősorban a főiskolai hallgatók viszonylag kis és homogén mintáira támaszkodtak. A kutató ezért egy nagyobb, reprezentatívabb mintán vizsgálta a két jelenség közötti kapcsolatot.

A másik ásítását látva miért érezzük azt, hogy nekünk is kell? Fotó: Getty Images
A másik ásítását látva miért érezzük azt, hogy nekünk is kell? Fotó: Getty Images

A kísérlethez több mint 450 résztvevőt toboroztak a világ 50 országából, 18 és 58 év közötti korosztályban. A vizsgálat online zajlott, a képernyő előtt ülő résztvevőknek ásító emberekről játszottak le felvételeket. Ezután nyilatkozniuk kellett, mennyire érezték álmosnak magukat és érezték-e azt, hogy nekik is ásítaniuk kell. Ki kellett tölteniük egy személyiségtesztet is, melynek eredményeit összehasonlították a videókra adott reakcióikkal.

Az eredmények megerősítették a korábban észlelt összefüggést: azoknál, akik több pszichopata személyiségvonással is rendelkeztek, kisebb eséllyel éreztek késztetést az ásításra. Legnagyobb arányban azok az emberek utánozták a videóban látottakat, akiknek magasabb az érzelmi intelligenciájuk és empatikusabb személyiségjegyekkel rendelkeznek - összegezte a kutatás eredményeit Dr. Gallup.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire felhős időben lesz részünk, de időszakosan szakadozhat a felhőzet, és egyes részeken hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán további jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra