Az altatás felelős a rossz jegyekért?

Kapcsolat van az ismételt anesztézia (altatás) és a memóriakárosodás között gyermekek esetében, bár a testmozgás új agysejtek képzése útján segíthet a memória javításában - derült ki a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának friss tanulmányából.

A gyermek-aneszteziológusok régóta sejtették, hogy az ismételt altatásban részesült gyermekeknél károsodik a memória és a tanulási folyamat, ezt már más vizsgálatok is igazolták. Klas Blomgren, a Szilvia Királynő Gyermekkórház professzora, a Sahlgrenska Akadémia kutatója munkatársaival véletlenül fedezte fel az agyi őssejtek elvesztése és az ismételt anesztézis közötti kapcsolatot egy más irányú vizsgálat során.

A kutatók annak szerettek volna utánajárni, mi történik az agyi őssejtekkel erős mágneses terek, például egy MRI vizsgálat hatására. Patkányokon és egereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy a mágneses mezők nem károsították az állatokat, viszont az ismételt altatás igen.

"Azt találtuk, hogy az ismételt altatás elpusztította a memória szempontjából kulcsfontosságú agyterület, a hippokampusz területén található agyi őssejteket" - mondta el Blomgren. "A hippokampuszban található őssejtek mind idegsejteket, mind gliasejteket képesek létrehozni, az új idegsejtek kialakulása pedig fontos a memóriaműködés szempontjából."

Az összefüggés azt is megmagyarázhatja, miért károsodik az állatok memóriája a kor előrehaladtával. A hatást csak fiatal állatok esetében figyelték meg, felnőtt patkányokban és egerekben nem. Ennek magyarázata lehet, hogy az éretlen agyban található őssejtek érzékenyebbek, bár a kor előrehaladtával számuk egyre csökken. "Azt azonban nem sikerült meghatároznunk, pontosan mi történik, amikor elpusztulnak az agyi őssejtek" - nyilatkozta Blomgren. "Nem láttuk jelét gyakoribb sejthalálnak, de feltételezzük, hogy az őssejtek elveszítik osztódási képességüket."

Az ismételt altatás mellett a daganatos betegek besugarazása is elpusztítja az agyi őssejteket, azonban az ezután végzett testmozgás hatására új őssejtek képződtek, amelyek részben átvették a régiek helyét.

A cikk a Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: