Az akupunktúra is segít a rákos betegeken

A közelmúltban megjelent kutatások azt mutatták, hogy az akupunktúra segíthet számos rákbetegséggel és rákkezeléssel járó tünet és mellékhatás, például fájdalom, kimerültség, szájszárazság, hányinger és hányás visszaszorításában.

A Sloan-Kettering Onkológiai Központ kutatói azt javasolják, hogy azok a betegek, akiket érdekel az akupunktúra, forduljanak szakképzett és hitelesített akupunktúrás szakemberhez, aki jártas a rákbetegek kezelésében.

A hagyományos kínai orvoslás kétezer éves összetevőjének számító akupunktúra lényege a test egy vagy több előre meghatározott pontjának, az úgynevezett akupontok terápiás célú stimulálása speciális tűk segítségével. Az akupunktúrás tűk hatását hő, nyomás illetve elektromosság segítségével is fokozni lehet. A kínai orvoslás szerint az energia bizonyos csatornákon, a meridiánokon keresztül áramlik a testünkben. Az egyes akupontok stimulálásával a különböző csatornák energiaáramlását lehet serkenteni, amelyek bizonyos szövetekbe vagy szervekbe irányulnak.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint évente több mint nyolcmillió amerikai veszi igénybe az akupunktúrás kezelést különféle betegségek ellen. A kutatások kimutatták hatékonyságát a nem rákos eredetű betegségek, például a hátfájás, a krónikus fejfájás, a csontízületi gyulladás, a magas vérnyomás, a terméketlenség vagy a hőhullám kezelésében. A rákbetegségek tüneteinek és a rákkezelések mellékhatásainak visszaszorításában tapasztalható hatását a közelmúltban vizsgálták.

A Sloan-Kettering Intézet kutatói a Journal of Clinical Oncology szakfolyóirat áprilisi számában közzétett tanulmányuk során azt vizsgálták, hogy az akupunktúra képes-e csillapítani a fájdalmat és diszfunkciót fej-nyaki daganatban szenvedő betegek esetében, akiknek nyaki nyirokmirigyeit sebészeti úton eltávolították.

Az 58 beteget véletlenszerűen két csoportba osztották: az egyikben hetente akupunktúrás kezelést kaptak a betegek, a másikban hagyományos kezelést alkalmaztak, amely gyógytornát és fájdalomcsillapító, illetve gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelést tartalmazott. Az eredmények szerint az akupunktúrás csoport tagjai a fájdalom és a diszfunkció jelentős enyhülését tapasztalták a hagyományos kezelésben részesülő betegekhez viszonyítva. Az akupunktúrás csoport tagjai jelentős javulásról számoltak be a szájszárazság terén is, amely az adjuváns sugárterápiában részesülő betegek esetében jelentkezik rendkívül erőteljes módon.

A kutatók vizsgálata kimutatta továbbá, hogy az akupunktúra a leukémia és az emlőrák esetében is hatékony kiegészítő kezelésnek bizonyul, amely jelentős mértékben visszaszorítja a betegségek és kezeléseik gyakori mellékhatásait.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső