Az agy újabb titkaira derült fény

Bár ma már vitán felül áll, hogy egész életünkben termelünk újabb agysejteket, ezek rendeltetése már annál inkább vita tárgya. Most egy nemzetközi kutatócsoport nagy lépést tett ennek megértése felé.

"Úgy hisszük, hogy ezek az új agysejtek az egymáshoz térben közel álló emlékek közötti különbségtételben segítenek" - mondja a kutatás vezetője, dr. Fred H. Gage. A neurogenezis, azaz az új idegsejtek keletkezésének legaktívabb helye a hippocampus nevű agyi terület. Ez továbbítja és osztja szét az emléknyomokat az agy megfelelő részeibe. Korábbi kutatások arra utaltak, hogy az új idegsejtek valamiképpen hozzájárulnak a hippocampus-függő tanulási és memóriafolyamatokhoz, de a pontos működésük ismeretlen volt.

Az agy hippocampus nev területének gyrus dentatus nevű része a bejövő információ részekre bontását és elosztását végzi. "Mivel a gyrus dentatusban is folyik neurogenezis, eredetileg azt hittük, hogy az új sejtek megjelenése ebben az elosztásban segíthet" - magyarázza Gage.

Ennek a feltételezésnek az alapján egerek egy csoportjánál gátolták a gyrus dentatusban folyó neurogenezist, majd útvesztő-feladatokat adtak nekik. A gátolt neurogenezisű egereknek az egymáshoz közel lévő helyek közötti különbségtétel okozott problémát. További kutatások azt mutatták, hogy nemcsak az egymáshoz közeli helyeket tudták nehezen megkülönböztetni egymástól, hanem a térbeli tájékozódással általában is voltak nehézségeik.

A gyrus dentatus sejtjeinek számítógépes működési modellje újabb adatokat is szolgáltatott. "Meglepetésünkre az derült ki, hogy az újonnan keletkezett sejtek összekapcsolják az egymáshoz időben közel keletkezett emléknyomokat" - mondta Gage. Ennek alapján további kutatásokat tervezik azért, hogy megállapítsák, ezek az új idegsejtek az időbeli és kontextuális kapcsolatok szempontjából is lényegesek-e.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció