Apró robotok lövik szét a cisztákat az agyban

Egy kaliforniai vállalkozás két éven belül az emberi agyba küld apró robotokat, hogy azok szétlőjék a nehezen operálható vagy kezelhető cisztákat, gliómákat.

Miniatűr robotokat küldeni az emberi agyba már régóta a tudományos fantasztikum tárgya. Az egyik leghíresebb példa Isaac Asimov könyve és a "Fantasztikus utazás" című film, amelyben a tudósokból álló legénység egy miniatürizált űrhajóban utazik az agyba, hogy versenyt futva az idővel szétlőjön egy halálos vérrögöt egy fontos ember agyában. Egy kaliforniai startup szerint mindez hamarosan valósággá válhat (legalábbis ami a robotok miniatürizálását illeti). A Bionaut Labs (BL) tervei szerint két éven belül elvégezhetik az első klinikai kísérleteket embereken, hogy apró injekciós robotokkal lőjék szét az agyi cisztákat, daganatokat - írta a Medical Express egészségügyi hírportál.

dsadsa
Hamarosan valósággá válhat a miniatűr robotok agyba juttatása. Képünkön a Fantasztikus utazás (1966) c. film egyik jelenete látható. Fotó: Getty Images

Mágneses utaztatás

A kaliforniai cég már tesztelte robotjait nagy állatokon, például juhokon és sertéseken. Azt remélik, a technológia az ember számára is biztonságos. Ha az eljárás engedélyt kap, forradalmasíthatja az agyi rendellenességek kezelési protokollját. A jelenlegi kezelési módszerek mellett vannak olyan ciszták, daganatok, amelyek nehezen operálhatók az elhelyezkedésük miatt. Illetve a gyógyítás során az egész testet bombázzák gyógyszerekkel, ami súlyos mellékhatásokhoz és a hatékonyság csökkenéséhez vezethet.

A BL a világhírű Max Planck német kutatóintézeteivel fejleszti a robotokat. A kulcsmomentum a robotok mozgatása, amelyet mágneses energiával oldottak meg. A páciens koponyáján kívül elhelyezett mágneses tekercsek egy számítógéphez kapcsolódnak, amely távolról manőverezi a robotot az agy érintett részébe, majd ugyanezen az úton távolítja el azt. A kifejlesztett készülék könnyen szállítható és százszor kevesebb áramot igényel, mint egy kórházi MRI berendezés. Ráadásul nem károsítja az emberi testet, szemben az optikai vagy ultrahangos technikákkal.

A robot tulajdonképpen egy néhány milliméter hosszú, golyó alakú fémhenger. Amint az egység megközelít egy cisztát az agyban, rakétaként kilő, és hegyes végével átszúrja a duzzanatot, kiürítve belőle a folyadékot. A feltalálók remélik, hogy a robotot élesben is tesztelhetik, amikor a klinikai kísérletek két éven belül megkezdődnek. Siker esetén az eljárást egy ritka, gyermekeket érintő agyi rendellenesség kezelésére lehetne használni. Az ún. Dandy-Walker-szindróma egy veleszületett betegség, amelynél golflabda méretű ciszták alakulhatnak ki. A duzzanatok növelik az agyra nehezedő nyomást, amely életveszélyes neurológiai állapotot idéz elő.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hivatal (FDA) tavaly már megadta a Bionaut Labs engedélyét, amely megnyitotta az utat a Dandy-Walker-szindróma, valamint a rosszindulatú gliómák - gyakran operálhatatlannak tekintett agydaganatok - kezelésére irányuló klinikai kísérletek előtt. Az utóbbi esetben a mikrorobotokat arra fogják használni, hogy "sebészi pontosságú csapásként" közvetlenül az agydaganatba fecskendezzenek be rákellenes gyógyszereket. De a robotok méréseket is végezhetnek és szövetmintákat gyűjthetnek, miközben az agyban utaznak.

A Bionaut Labs saját tudomása szerint az első olyan kereskedelmi vállalkozás a világon, amely ilyen típusú terméket tervez, és amely jó eséllyel elsőként fogja megkapni az engedélyt az emberi kísérletekre az USA-ban. Első, de nem egyetlen cég - tehetnénk hozzá, hiszen a miniatűr orvosi robotok piaca minden bizonnyal óriási fejlődésnek fog indulni a közeljövőben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra