Alkohol helyett kávé és cigaretta

Az alkoholizmusból felépülő amerikai betegek 90 százaléka kávézik, és 60 százaléka dohányzik, derült ki a Vanderbilt Egyetem kutatóinak közleményéből, mely az Alcoholism: Clinical and Experimental Research c. szaklapban olvasható.

A kávét a stimuláló hatása miatt fogyasztják, a dohányzás pedig depressziós érzéseiken, szorongásukon és ingerlékenységükön segít. "A dohányzás és a kávézás általában együtt jár" - mondta el Dr. Peter R. Martin, a Vanderbilt Addikciós Központ igazgatója. Ezért kicsit meg is lepődtek, hogy a számokban 30 százalék különbséget találtak.

Dr. Martin kutatócsoportja 289 anonim alkoholistát kérdezett meg alkohol- és kávéfogyasztási szokásairól, valamint a dohányzásról. 88,5 százalék állította, hogy rendszeresen kávézik, közülük 33 százalék naponta több mint négy csészét megiszik. A legtöbben jobban érzik magukat a kávé után, segít nekik koncentrálni és ébernek maradni. Az anonim alkoholisták 56,9 százaléka dohányzó, a cigarettázók 78,7 százaléka legalább napi fél dobozzal szív, míg több mint 60 százalékuk súlyosan függőnek tekinti magát. A dohányzás előnyei között a negatív érzések (depresszió, szorongás és ingerlékenység) csökkenését emelték ki.

A kérdés azonban az, hogy segíti-e a kávé és a cigaretta az alkohol elhagyását, fejtenek-e esetleg ki valamilyen védő hatást a visszaesés ellen. Selena Bartlett a Kaliforniai Egyetem kutatója szerint a hatás éppen ellenkező, és véleményét állatkísérletek eredményeivel támasztja alá. Dr. Bartlett kutatásai alapján a nikotinfüggőség biológiai alapon jön létre, ami csak növeli az alkoholizmusba való visszaesés veszélyét.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció