Álcázott önbizalom?

A Georgiai Egyetem kutatói szerint vannak, akik magabiztossággal próbálják leplezni negatív önképüket. Az ilyen "labilis" magabiztosak valójában az alacsony önbecsüléssel rendelkezőkhöz hasonlóan viselkednek, és ilyenkor védekezővé válnak.

Nem úgy a "biztosan" magabiztos típusok! Ők nem védekeznek semmi esetre sem, derül ki a 100 tanuló bevonásával készült vizsgálatból, melynek eredményeit a Journal of Personality legfrissebb számában tették közzé. Michael Kernis pszichológus professzor és csapata megállapította, hogy bizonyos szituációkban a magabiztosságot színlelő diákok ugyanúgy védekező magatartást vesznek fel, mint nem nem titkoltan alacsony önbecsüléssel rendelkező társaik.

A valódi önbizalom segít önmagunk könnyebb elfogadásában, a fiatalok esetében a "pattanásokkal és minden mással együtt". Azok a diákok, akiknek tényleg nagy az önbecsülése, nem keresnek kibúvókat, vagy okolnak másokat, ha korábbi hibáikról vagy kellemetlen élményekről kell beszélniük. A színlelt magabiztosság azonban cseppet sem használ ilyenkor. Dr. Kernisék redményei fontosak, hiszen azt sugallják, hogy a verbális védekezés labilisabb önbecsülést, alacsonyabb elégedettséget takar. A kutatók nem akarják azonban azt a látszatot kelteni, hogy káros, ha valaki próbálja magát magabiztosnak mutatni. Probléma akkor jelentkezhet, ha a tettetés elsődleges céllá válik.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő