A több "jó" koleszterin nem biztos, hogy egészségesebb

Egy új kutatás szerint a HDL-koleszterin ("jó koleszterin") nem mindig előnyös - a betegek egy csoportjánál visszatérő koszorúér-betegséget eredményezhet, mely mellkasi fájdalomban, szívinfarktusban és halálban nyilvánulhat meg.

Az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című szaklapban közölt tanulmány a Pfizer cég HDL-koleszterin szintjét növelő torcetrapib nevű gyógyszerének csalódást keltő klinikai vizsgálatát mutatja be. A vizsgálatot 2006-ban le kellett állítani a szív- és érrendszeri események növekvő száma miatt - ezek az események a HDL-koleszterin (azaz a "jó koleszterin") szintjének magasabb szintje mellett következtek be.

"Úgy tűnik, a jó koleszterin szintjének emelkedése, melyet korábban mindig védő hatásúnak tartottunk, a betegek egy csoportjánál negatív következményekkel jár" - nyilatkozta Dr. James Corsetti, a Rochesteri Egyetem patológus professzora, a cikk vezető szerzője.

"Megállapítottuk, hogy a magas HDL-koleszterin egyes betegcsoportoknál a koszorúér-betegségek szempontjából magas kockázattal jár."

Charles Sparks patológus professzor, az egyik társszerző szerint a vizsgálatból az eleve magas HDL-lel rendelkező egyéneket kizárták, így annak a vizsgálat csak a gyógyszer következtében bekövetkező változás hatását célozhatta.

A torcetrapib-vizsgálat kudarca ellenére – vagyis, hogy a magas HDL-koleszterin akár hátrányos is lehet - a gyógyszercégek még mindig a HDL-koleszterin szintjét emelő szerekkel próbálkoznak. A Merck 2011-ben tervezi az anacetrapib - mely hatásában és szerkezetében a torcetrapib rokonvegyülete – emberi gyógyászatban való tesztelését a szívinfarktus és a szívhalál szempontjából.

A magas kockázatú csoportba azok a betegek tartoznak, akikben magas egy speciális gyulladásos fehérje, a C-reaktív protein (CRP) szintje. A szerzők szerint a genetika, a környezeti faktorok, illetve a szervezetben zajló gyulladás meghatározza, hogy a HDL-koleszterin védő hatású-e, avagy a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából nagyobb kockázatot jelent.

A koszorúér-betegségeket meghatározó genetikai tényezők között a koleszterol-észter transzfer proteint (CETP) említik meg, mely a koleszterint a eltávolítja az erekből, valamint a p22phox-ot, mely a CRP-függő gyulladásos folyamatokat befolyásolja. Mindkettő rossz kórjóslatot jelent ebben a betegpopulációban. Corsetti és munkatársai megállapításaikat jó példának tartják a személyre szabott orvosi ellátás bevezetésének szempontjából.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső