A szmog hízlal?

Egy új kutatás kimutatta, hogy az elhízás kockázata egyenes arányban növekszik a korai életkorban elszenvedett légszennyeződéssel. A kutatási eredmények az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című folyóirat decemberi számában jelentek meg.

Nagyobb és több zsírsejt halmozódott fel a hasi területen azokban az állatokban, amelyek aprószemcsés anyaggal szennyezett levegőjű közegben éltek (aprószemcsésnek nevezik a 10 mikrométernél kisebb szemcsékből álló szennyeződéseket, jellemzően a szálló por ilyen). Vércukor-szintjük is magasabb volt azokéhoz képest, melyeket ugyanolyan táplálékon, csak tisztább levegőjű környezetben tartottak.

Háromhetes egereket a kutatók 10 héten át heti öt napon, 6 órán keresztül tartották szennyezett levegőn. Emberi léptékben számítva ez a tipegő kortól a serdülőkorig terjedő időszaknak felel meg. A szennyezettség mértékét az Egyesült Államok városi területein találhatóhoz igazították. "Ez az egyik első - de lehet, hogy a legelső - tanulmány, mely kimutatta, hogy az apró részecskék közvetlenül gyulladást okoznak, és megváltoztatják a zsírsejteket, mely növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát" - mondta Qinghua Sun, az Ohiói Állami Egyetem környezet-egészségtudományi adjunktusa, a tanulmány vezetője.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: