A szarkazmus erről árulkodik

Míg nagynevű írók a szellemesség lealacsonyító formájának tartották a szarkazmust, azóta kutatások sora bizonyította, hogy jóval kifinomultabb humornemről van szó.

Több író és költő is negatívan viszonyul a szarkazmushoz, Oscar Wilde például egyenesen a szellemesség legalacsonyabb formájának nevezte. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Wilde idézetének van egy második fele is, amelyben elismeri, hogy bár humornak alantas a szarkazmus, az intelligenciának viszont a legnemesebb formája. Azóta kutatások sora bizonyította, hogy jóval kifinomultabb humornemről van szó, mint korábban gondolták - írja az Index.

Lehet, hogy a szarkazmus a szellemesség legalsó foka, ám ausztrál kutatók épp ezt használják fel ademenciadiagnózisához. Bővebben erről az alábbi cikkünkben írtunk!

A megfogalmazó és a befogadó is profitál belőle

Egy 2015-ös tanulmány mutatott rá először, hogy a szarkazmus nemcsak együtt jár az intelligenciával, de kifejezetten jó hatással is van rá. Sőt kísérletsorozatukkal azt is kimutatták a kutatók, hogy a szarkazmusból megfogalmazója és befogadója egyaránt profitál.

A szarkazmus szóban könnyebben feldolgozható
A szarkazmus szóban könnyebben feldolgozható

Szerintük ennek oka, hogy a szarkazmus mozgásba hozza a kreativitást, mert absztrakt gondolkodásra készteti az elkövetőt és az áldozatot is: át kell hidalniuk a látszólagos és a valódi jelentés között húzódó szakadékot, ami serkentőleg hat magasabb szintű kognitív folyamatokra, és segít újszerű megoldásokat találni a problémákra. Emellett a tanulmány kiemeli, hogy a szarkazmus konfliktushelyzeteket generálhat, emiatt nem tanácsos olyan közegben élni vele, ahol könnyen sértődést okozhat. A szarkazmus jellegéből adódik egyébként, hogy szóban könnyebben feldolgozható, mert a megfelelő hangsúlyozás a legárulkodóbb jele. Írásban sokszor inkább sértő megjegyzésként sülhetnek el ezek a mondatok.


További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag