Nem érti a viccet? Betegség jele lehet!

Lehet, hogy a szarkazmus a szellemesség legalsó foka, ám ausztrál kutatók épp ezt használják fel a demencia diagnózisához - olvasható egy friss kutatásban.

Az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatói azt találták, hogy a 65 év alatti frontotemporális demenciában (FTD, ez a demenciák második leggyakoribb formája) szenvedők nem érzékelik, ha valaki szarkasztikus. A szerzők által úttörőnek nevezett tanulmány segít megérteni, miért viselkednek az ebben a betegségben szenvedő emberek úgy, ahogyan viselkednek, például miért nem tudnak reflektálni gondozójuk hangulatára.
"Ez azért jelentős, mivel ha a gondozó mérges, szomorú vagy lehangolt, a beteg nem reagál erre. Ez gyakran feldühíti a családtagokat" - magyarázta John Hodges, a Brain folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. "Az FTD-ben szenvedő betegeknél megváltozik a személyiség és a viselkedés. Nehéz kommunikálniuk másokkal, nem veszik a lapot a célzásokra, nincs empátiájuk és rosszul ítélnek meg dolgokat. Az FTD-ben szenvedő emberek könnyen becsaphatóvá válnak és gyakran elindulnak nagyobb összegű készpénzzel" - tette hozzá Hodges, megjegyezve, hogy a világon minden négyezer emberre jut egy ilyen beteg.

A kutatók azért kezdték el a szarkazmus szerepét tanulmányozni az FTD diagnózisában, mivel itt szükség van a beszélő szavai és hangszíne közötti különbségek észlelésére. "Jellemző az FTD-betegekre, hogy nem értik a humort, a kétértelműséget és a humor nagy része (a szarkazmuson kívül) a kétértelműségre épül" - mondta Hodges.

A 2006-2007-ben készült felmérésben 26 FTD-ben szenvedő és 19 Alzheimer-kóros beteg vett részt a vizsgálatokban, mely során színészek játszottak el különböző jeleneteket pontosan ugyanazokkal a szavakkal. Míg az egyik jelenetben a színészek őszintén játszottak, másokban vastagon érezhető volt a szarkazmus. Ezt követően a betegeket megkérdezték, értették-e a viccet.

Például amikor egy pár a hétvégi kiruccanását tervezgeti és a feleség azt javasolja, vigyék magukkal az édesanyját is, a férj azt mondja: "Jaj, remek, tudod, mennyire szeretem anyukádat, nagyszerű hétvége lesz." Amikor ugyanezeket a szavakat szarkasztikusan, majd semleges módon modták el, az FTD-s betegek nem értették a viccet, az Alzheimeresek viszont igen. "Az FTD-s betegek szó szerint vesznek mindent és mindent, amit mondanak nekik, őszintének és hitelesnek hisznek" - magyarázta Hodges.

Az FTD-t gyakran Pick-betegségnek nevezik és abban hasolít az Alzheimer-kórhoz, hogy az évek során fokozatos leépülés tapasztalható a szellemi képességek terén, ám az FTD az agy más területeit érinti. "Nehéz a diagózis a korai stádiumban, nehéz elkülöníteni a depressziótól, illetve később a skizofréniától és a személyiségzavaroktól" - modta el Hodges. A szarkazmus-teszt helyettesíthet számos költségesebb és nehezebben hozzáférhető vizsgálati módszert a demencia diagnózisában.

Amikor arról kérdezték, hogy a módszer használható-e olyan országokban, ahol nem értékelik a szarkazmust vagy az iróniát, Hodges azt válaszolta, hogy a teszten lehet változtatni.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok helyenként csak lassan szűnnek, és megemelkedve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, de máshol sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag