A rendes szappan éppúgy fertőtlenít, mint az antibakteriális

A reklámok egyre azt hirdetik, hogy csak az antibakteriális szappanok és mosószerek képesek megtisztítani a piszkos felületeket a félelmetes kórokozóktól. Egy összehasonlító vizsgálat azonban mást mond.

Huszonhét 1980 és 2006 között készült vizsgálat összevetéséből az derül ki, hogy a normál szappanok éppolyan hatékonyak, mint az antibakteriálisak, viszont kevésbé egészségkárosítóak.

Az összehasonlításban szereplő antibakteriális szappanok mindegyike tartalmazott triclosánt, amit a tisztítószerek és kozmetikumok gyártói csak alacsony koncentrációban keverhetnek termékeikbe, ha korlátozás nélkül akarják forgalmazni azokat. Az orvosi gyakorlatban, kórházakban ugyanezt a fertőtlenítőszert használják, csakhogy sokkal töményebben: olyan koncentrációban, amikor az már tényleg hat, méghozzá azáltal, hogy megakadályozza a baktériumokat sejtfaluk helyreállításában.

A háztartási boltokban kapható antibakteriális tisztálkodó- és tisztítószerekben használt triclosán mellett a baktériumok tovább élnek, sőt, ellenállóvá válnak a szerrel szemben. A Michigani Egyetem kutatói szerint emellett az amoxicillin nevű antibiotikummal szemben is ellenállóvá válhatnak, de egyéb antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulása is valószínűsíthető.

És akkor még nem beszéltünk az antibakteriális szerek használatával párhuzamosan növekvő számú allergiás megbetegedésekről...

Forrás:
Aiello, A.E. et al.: Consumer Antibacterial Soaps: Effective or Just Risky Clinical Infectious Diseases, Vol. 45, suppl. 2, pp. 137-147 (01.09.2007)
www.onmeda.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció