A rendes szappan éppúgy fertőtlenít, mint az antibakteriális

A reklámok egyre azt hirdetik, hogy csak az antibakteriális szappanok és mosószerek képesek megtisztítani a piszkos felületeket a félelmetes kórokozóktól. Egy összehasonlító vizsgálat azonban mást mond.

Huszonhét 1980 és 2006 között készült vizsgálat összevetéséből az derül ki, hogy a normál szappanok éppolyan hatékonyak, mint az antibakteriálisak, viszont kevésbé egészségkárosítóak.

Az összehasonlításban szereplő antibakteriális szappanok mindegyike tartalmazott triclosánt, amit a tisztítószerek és kozmetikumok gyártói csak alacsony koncentrációban keverhetnek termékeikbe, ha korlátozás nélkül akarják forgalmazni azokat. Az orvosi gyakorlatban, kórházakban ugyanezt a fertőtlenítőszert használják, csakhogy sokkal töményebben: olyan koncentrációban, amikor az már tényleg hat, méghozzá azáltal, hogy megakadályozza a baktériumokat sejtfaluk helyreállításában.

A háztartási boltokban kapható antibakteriális tisztálkodó- és tisztítószerekben használt triclosán mellett a baktériumok tovább élnek, sőt, ellenállóvá válnak a szerrel szemben. A Michigani Egyetem kutatói szerint emellett az amoxicillin nevű antibiotikummal szemben is ellenállóvá válhatnak, de egyéb antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulása is valószínűsíthető.

És akkor még nem beszéltünk az antibakteriális szerek használatával párhuzamosan növekvő számú allergiás megbetegedésekről...

Forrás:
Aiello, A.E. et al.: Consumer Antibacterial Soaps: Effective or Just Risky Clinical Infectious Diseases, Vol. 45, suppl. 2, pp. 137-147 (01.09.2007)
www.onmeda.de

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: