A rákos betegek nem kapnak megfelelő tájékoztatást

A rákos betegek kétharmada nem kap információt, vagy csak elenyésző mértékben a palliatív kemoterápia lehetséges túlélési esélyeivel kapcsolatban, mielőtt döntést hozhatnának, hogy alávetik-e magukat a kezelésnek, állítja a bmj.com-on megjelent tanulmány.

Az előrehaladott daganatos betegek esetén a palliatív kemoterápia csak kevés esetben használ. Az Egyesült Királyságban már elvárásként fogalmazódott meg, hogy ezek a betegek kapjanak pontos felvilágosítást a kezelés megkezdése előtt. Az ő esetükben az életüket évek helyett csak hónapokkal lehet meghosszabbítani.

A Bristoli Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint a betegek kétharmada nem kap megfelelő tájékoztatást a kezelés lehetséges előnyeiről. A felmérést egy nagy gyakorlókórházban hajtották végre Anglia délnyugati részén, ahol 37 esetet vizsgáltak. Az onkológussal folytatott minden egyes konzultációt digitálisan rögzítették. Három gyakori rákfajtában (vastagbél-, nagysejtes tüdő- és hasnyálmirigyrák) szenvedő, a betegség előrehaladott stádiumában levő beteget követtek nyomon. Megvizsgálták, hogy milyen mértékben kaptak felvilágosítást a felkínált palliatív kemoterápia által elérhető lehetséges túlélési esélyekről.

A kutatók elbeszélgettek mindegyik beteggel, mielőtt még részt vettek volna a konzultáción. A konzultációról egészségügyi szakember készített feljegyzést, majd ezt követően újabb interjún vettek részt. A konzultációk során általában közölték a betegekkel, hogy a kezelés nem kötelező, de a túléléssel kapcsolatos felvilágosítás mértéke széles skálán mozgott. Ezek között szerepelt számadat ("nagyjából négy hét"), időtartam ("még néhány hónap"), homályos célzás ("még van némi ideje hátra"), vagy említést sem tettek róla. A 37 betegből mindössze 6 kapott számadatot. A nagy többség (26 beteg) esetében csak céloztak a túlélés esélyeire, vagy nem mondtak rá semmit.

A kutatók szerint félő, hogy az elkeserítő számok keresetlen alkalmazása megronthatja a kapcsolatot az egészségüggyel, és elveheti a beteg reményeit. Szerintük az átfogó és megfelelő tájékoztatás meglehetősen nehéz kérdés. Sokszor a beteget meg akarják óvni a rossz hírektől, ezért nem tájékoztatják őket a kemoterápia korlátozott sikereiről. Ezzel azonban elvehetik a lehetőséget a betegtől, hogy eldöntsék, részt vesznek-e a kezelésen.

A kutatók szerint az onkológusok és rákos betegekkel foglalkozó csoportok megfelelő információval kell, hogy ellássák a beteget, hogy azok reális döntést hozhassanak, mindezt természetesen megfelelő körültekintéssel. Javasolják, hogy az onkológusokat vegyenek részt kommunikációs képzésen is.

A szakemberek szerint országos szinten fel kell frissíteni az információkat az előrehaladott állapotú rákos betegekkel és a palliatív kemoterápia hatásaival kapcsolatban. Szükség van segítségre a döntés meghozatalára is, írta Daniel Munday és Jane Maher a cikkhez kapcsolódó szerkesztői kommentárban.

Forrás:
Medipress

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: