A panaszkodás ijesztő következménye

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a túl sok panaszkodás fizikai elváltozást okoz az agyban, ezáltal megágyazva a későbbi negatív gondolatoknak.

A panaszkodás átírja az idegpályákat - ez egyáltalán nem túlzás, a gyakori negatív gondolkodás tényleg hatással van az idegsejtek közötti kapcsolódásokra. Statisztikák szerint egy átlagos ember jellemzően egy percet panaszkodással tölt el egy beszélgetés során, ami rettentő soknak számít, ha megfigyeljük, milyen fizikai változásokat hoz az agyunkban ez a gyakori negativitás - írja az Origo .

Önmagát erősítő folyamat

Túl gyakori panaszkodás mellett a negatív gondolatok során használt idegpályák megerősödnek, az agy ugyanis ezzel igyekszik megkönnyíteni az ilyenkor aktív idegsejtek használatát. Emellett ráadásul egy kutatás szerint az állandó panaszkodás leépíti a hippokampuszt, amely a kritikus gondolkodásért is felelős agyi terület.

A panaszkodás hosszú távon is képes lehet megerősíteni a negatív gondolkodást
A panaszkodás hosszú távon is képes lehet megerősíteni a negatív gondolkodást

Szintén nem túl előnyös folyamat, hogy panaszkodás közben szervezetünk kortizolt szabadít fel , ezáltal erősítve a túléléshez szükséges szervek hatékonyságát. Csakhogy mellékhatásként megemelkedik a vérnyomás és a vércukorszint, márpedig egészségünk szempontjából ezek egyáltalán nem kívánt állapotok.

A pozitív és építő jellegű gondolatok segítenek

A Kaliforniai Egyetem kutatásai szerint azok, akik panaszkodás helyett igyekszenek inkább arra gondolni, mennyi minden megy jól az életükben, sokkal kevésbé hajlamosak a szorongásra. A hálaérzéssel csitított negatív gondolatok esetén a kortizolszint akár 23 százalékkal is alacsonyabb lehet.

Az optimista életszemlélet jelentősen csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, ezáltal képes meghosszabbítani az életet.

Egy másik lehetőség, hogy amennyiben mindenképpen eljutunk a panaszkodásig, próbáljunk meg a rossz dolgok mellett annak is figyelmet szentelni, hogyan oldhatjuk meg az adott problémát. Nem kell tehát teljesen elnyomni a negatív érzéseket, a stressz csökkentéséhez az is elég, ha észrevesszük a megoldás felé vezető utat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)