A műtéti érzéstelenítés újabb veszélyére derült fény

Egy új tanulmány tovább erősítette az arra vonatkozó tudományos bizonyítékokat, melyek szerint az érzéstelenítés és a műtét összefüggésben állhat a krónikus agyi rendellenességekkel, leginkább az Alzheimer-kórral.

A tanulmányt vezető Dr. Roderic Eckenhoff, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója elmondta, hogy már régóta kutatják az érzéstelenítés és a műtét összefüggését a központi idegrendszerrel. Bár kutatásuk nem minden kétséget kizáróan meghatározó, az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálnak arra az elméletre, mely szerint az érzéstelenítés és a műtét gyulladásos bántalmat idéz elő az agyban, és felgyorsítja az olyan neurodegeneratív betegségeket, mint az Alzheimer-kór.

Az Anesthesiology októberi számában közölt kutatáshoz 11 beteg agy-gerincvelői folyadékából vettek mintát egy rutin endoszkópos orrműtét előtt és a beavatkozás után négy különböző időpontban. A kutatók elmondták, hogy az agy-gerincvelői folyadék az Alzheimer-kór bizonyos biomarkereit (jelzőit), béta-amiloid és tau fehérjéket tartalmaz. Ezeknek az indikátoroknak a mérése még a tünetek megjelenése előtt segíthet kimutatni a betegséget, és annak előrejelzését is megkönnyítheti, mely betegek esetében fog az enyhe kognitív leromlás teljesen kifejlett Alzheimer-kórrá fejlődni. A tau fehérje megnövekedett szintje illetve a béta-amiloid fehérje csökkent mennyisége az Alzheimer előjelének számít.

Bár a béta-amiloid átlagos koncentrációja 10 százaléknál alacsonyabb eltérést mutatott mindkét irányba, és a műtét után 48 órával is változatlan maradt, a kutatók a tau fehérje jelentős növekedését mutatták ki hat órával a műtét után. Ez a szint a műtét után 48 órával még magasabbra emelkedett.

A kutatók azt is kimutatták, hogy az egyik leggyakrabban alkalmazott érzéstelenítő, a sevoflurane, a gyulladásos biomarkerek szignifikánsan magasabb koncentrációjával hozható összefüggésbe, mint a többi érzéstelenítő. A kutatók ugyanakkor azt is hozzátették, hogy további kutatásokra lesz szükség annak megállapításához, vajon az érzéstelenítés kivitelezése számít-e a műtétet követő ideggyulladás szempontjából.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció