A mellrák megelőzhető - a csontritkulással együtt

A csontritkulás megelőzésére és kezelésére szedett gyógyszerek az emlőrák kockázatát is csökkenthetik - derült ki egy, a British Journal of Cancer folyóiratban megjelent amerikai tanulmányból.

A Dr. Polly Newcomb, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ Prevenciós Programjának vezetője által vezetett vizsgálat kimutatta, hogy a több, mint két éven át biszfoszfonátokat szedő nőknél 40 százalékkal csökkent az emlőrák kockázata a gyógyszert nem szedőkhöz képest.

A védő hatást azonban csak a normál súlyú nők esetében figyelték meg. "Az elhízott nőknél gyakran emelkedett az ösztrogén szintje, így a hormonok befolyásolják a biszfoszfonátok védő hatását" - magyarázta Newcomb.

A biszfoszfonátok védő hatásának mechanizmusa még nem teljesen ismert, a kutatók feltételezései szerint a sejtek működésének, növekedésének és halálának szabályozásával fejthetik ki hatásukat. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a biszfoszfonátok közvetlen úton a daganatok apoptózisát (programozott sejthalál) okozzák, gátolják az érképződést (ezzel a tumor növekedését), emellett megelőzik a daganatos sejtek egymáshoz történő kapcsolódását is.

A vizsgálatban közel 6 ezer, Wisconsin államban élő nő vett részt, életkoruk 20 és 69 év között mozgott. A résztvevők felénél állították fel az invazív emlőrák diagnózisát. A nőket kikérdezték korábbi csonttöréseikről, csontritkulásukról és biszfoszfonát-szedésükről. Az adatok elemzésénél figyelembe vették az emlőrák családi halmozódását, az első szülés időpontját, a változókor utáni hormonpótlást és a testtömegindexet is.

"Az egyéb fontos kockázati tényezőket is figyelembe véve kijelenthetjük, hogy a biszfoszfonátok daganatellenes hatásai valóban előnyt jelentenek" - írták a szerzők.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső