A lassú választ gyakran hazugságnak hisszük

Már egy 2 másodperces vonakodás is elegendő, hogy ne őszintének hasson a válasz.

A lassú választ gyakran hazugságnak hisszük - állapította meg egy francia kutatás. Eszerint azokat, akik viszonylag lassabban válaszolnak egy-egy kérdésre, nagyobb valószínűséggel hiszi hazugnak a környezetük. A szakértők eredményeiket a Journal of Personality and Social Psychology című tudományos lapban mutatták be.

A kihallgatásoknál is jelentősége lehet

A tudósok szerint a jelenség ismeretének a rendőrségi kihallgatások vagy a bírósági eljárások során is döntő jelentősége lehet. "Az emberek őszinteségének felmérése a szociális interakciók mindenütt jelenvaló és fontos része. Kutatásunk kimutatta, hogy a reakció gyorsasága fontos kiindulópont, amely alapján következtetéseket vonhatunk le mások őszinteségére vonatkozóan" - mondta Ignazio Ziano, a Grenoble École de Management pszichológusa, a tanulmány vezető szerzője.

Így vizsgálták az embereket

A hazugság így hat a testünkre Hazudni nem szép dolog, ezt már a kisgyerekeknek is megtanítják. De nemcsak erkölcsi okokból érdemes minél kevesebbet füllenteni, hanem egészségünk érdekében is. Részletek itt.

Ziano és Deming Wang pszichológus, a szingapúri James Cook Egyetem munkatársa egy sor kísérletet végzett el több mint 7500 amerikai, brit és francia résztvevővel. Hangrészleteket hallgattak meg, videókat néztek meg, vagy jelentést olvastak egy személyről, aki egy egyszerű kérdésre válaszol - például, hogy ízlik-e a barátja által sütött sütemény, vagy, hogy ő lopta-e el a pénzt a munkahelyén. Minden jelenetben változott a válaszadás reakcióideje, a résztvevők pedig egy skálán értékelték a válaszadó őszinteségét. Mind a 14 kísérletben kevésbé őszintének tartották azokat a válaszokat, amelyek vonakodva érkeztek, függetlenül a kérdéstől. Már egy 2 másodperces vonakodás is elegendő, hogy ne őszintének hasson a válasz.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: