A közkedvelt vérnyomáscsökkentők rák ellen is jók

A béta-receptor gátló csoportba tartozó, magas vérnyomásra adott gyógyszerek képesek gátolni az emlőráksejtek szervezetben való terjedését - hangzott el az Európai Emlőrák Konferencián Barcelonában.

Brit és német kutatók együttműködéséből született a tanulmány, mely szerint a béta-blokkolók kedvezőbb túléléssel járnak, ugyanis gátolják azokat a hormonokat, melyek hozzásegítik a daganatsejtek szervezetben való terjedését. A kedvező eredmények ellenére további tanulmányok szükségesek ahhoz, hogy a gyógyszer a rutinszerű daganatellenes kezelés része legyen.

Az emlő rákos megbetegedése évente 30 ezer nőt érint Nagy-Britanniában. A kezelés akkor a legkönnyebb, ha a daganat csak az emlőállományra terjed ki. Azonban a daganatsejtek képesek a szervezetben vándorolni, és más helyeken megtelepedni, ami lényegesen rontja a betegek kilátásait. A daganatos áttétképzés mechanizmusa jelenleg is intenzív kutatás tárgyát képezi.

Korábbi feltételezések szerint a stresszhormonok (pl. adrenalin) elősegítik a daganatsejtek szervezetben való terjedését. A béta-blokkolók igen elterjedt vérnyomás-csökkentő szerek, melyek pontosan ezen hormonhatást gátolják. Ebből adódott Dr. Des Powe (Nottinghami Orvosi Központ, Anglia) és Frank Entschladen professzor (Witten Egyetem, Németország) feltételezése, miszerint a gyógyszer a daganatsejtekre is hatással van.

A vizsgálat 466 emlőrákos beteget ölelt fel. Az első csoportban magas vérnyomásos betegek voltak, akik béta-blokkolót szedtek, a másodikban olyanok, akiket más támadáspontú vérnyomás-csökkentővel kezeltek, míg a harmadik csoportban lévő betegeknek nem volt egyidejű vérnyomás problémájuk.

E béta-blokkolót szedő csoportban lényegesen csökkent a kialakuló áttétek, és az újabb emlődaganat aránya - a másik két csoporthoz képest 71%-kal alacsonyabb volt a halálozási arány.

Dr. Powe azonban rávilágított, hogy mielőtt a szer daganatos kezelésben is alkalmazásba kerülne, meg kell vizsgálni annak hatását nem magasvérnyomásos nőkben is, hogy megmarad-e ugyanez a hatás, illetve milyen dózisban szabad az esetükben alkalmazni a mellékhatások minimalizálása érdekében. Ráadásul a vizsgálatot viszonylag kis populáción végezték el, vagyis az ígéretes eredmények ellenére újabb tanulmányok szükségesek.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció