A klónozás lesz a Parkinson-kór ellenszere?

Sikeresen kezelték a Parkinson-kórt egerekben a terápiás klónozás segítségével - adta hírül a Nature Medicine. Genetikailag azonos dopamintermelő idegsejteket juttatva az állatok agyába, jelentősen javultak a neurológiai teszteken elért eredményeik.

Az immunrendszer sem tiltakozott, semmi jele nem mutatkozott a beültetett sejtek kilökődésének.

Ez az első alkalom, hogy valakinek sikerült bizonyítani a klónozás terápiás előnyeit - állítja Dr. Viviane Tabar, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpont docense. Az eredményeket mindeddig még nem próbálták emberekben is igazolni.

A Parkinson-kór ún. neurodegeneratív megbetegedés, mely az agyi dopamintermelő idegsejtek károsodása miatt a motoros funkciók (járás, mozgás) és a beszéd nehezítettségét okozza. Az amerikai Nemzeti Parkinson Alapítvány becslése szerint az államokban 1,5 millióan szenvednek ebben a betegségben. Leggyakrabban 65 év felett alakulnak ki a tünetek. Az utóbbi években a dopamintermelő idegsejtek terápiás célú klónozását tűzték ki célul a betegség gyógyításának érdekében, és most úgy tűnik, nem hiába.

A felmerülő etikai problémák miatt a terápiás és szaporodási célú klónozást egyre több tudós szereti élesen elkülöníteni. Mindkét folyamat egy sejtmagjától megtisztított petesejtből, és a beleültetett, klónozásra szánt sejtből eltávolított sejtmagból indul ki. Ám a reproduktív klónozás esetében a cél egy új, a kiindulásival genetikailag teljesen megegyező egyed létrehozása, míg a terápiás klónozás végtermékei olyan tökéletesen működő sejtek - esetleg szerv - melyek a genetikai azonosságnak köszönhetően immunológiai veszélyek nélkül beültethetők a beteg szervezetébe.

Dr. Tabar és kollégája, Lorenz Studer a japán Kobe-ban található RIKEN Fejlődésbiológiai Központ munkatársaival közösen végezték kutatásaikat Parkinson-kóros egerekkel. A klónozásra szánt sejteket 24 fiatal egér farkának végéből nyerték, és összesen 187 őssejtvonalat hoztak létre, legalább minden egérhez egy DNS-specifikus vonalat. Miután az őssejtek indukció hatására dopamintermelő idegsejtekké fejlődtek, minden egér megkapta a "saját" sejtjeit. Ez volt a kezelés. A viselkedésteszteken, valamint az immunológiai és motoros vizsgálatokon ezután ezek az egerek sokkal jobb eredményeket mutattak, mint azok, melyeket nem specifikus sejtekkel kezeltek. Immunológiai reakciót sem lehetett esetükben tapasztalni, míg a többi állatnál enyhe gyulladás lépett fel. Ahhoz, hogy a módszert emberek gyógyítására is lehessen alkalmazni, még számos vizsgálatra lesz szükség, hiszen a rágcsálókkal végzett kísérletek nem mindig hoznak azonos eredményeket az emberi vizsgálatokkal.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső