A káromkodás ezért egészséges

Nem szép dolog a káromkodás, de hasznos - a kutatók szerint ugyanis kitolhatja a fájdalomküszöbünket.

Az illedelmes emberek szégyenkezve kapnak a szájukhoz olyankor, ha a bútor sarkába belerúgva hangosan elkáromkodják magukat. A szitkozódás ilyen esetben egy természetes reflex, amelyet nem mindig tudunk kontrollálni, és kellemetlen lehet, ha a csúnya szavak például egy gyermek társaságában szaladnak ki a szánkon. Az IflScience oldalán is közzétett kutatás azonban felmenti a hasonló balesetek miatt káromkodókat, eszerint ugyanis a trágár kifejezések akár a fájdalom mértékét is csökkenthetik. Nem mindegy viszont az sem, hogy milyen szavak hagyják el a szánkat.

Így hat ránk a káromkodás Hangosan akár vagy csak csendben, magában, de minden ember szokott káromkodni. Az azonban talán csak keveseknek jut eszébe, hogy ennek az alantasnak tartott szokásnak is megvannak a maga funkciói mind az egészségünk, mind a társas kapcsolataink szempontjából. Kattintson a részletekért!

Jobban tűri a fájdalmat az, aki káromkodik

Hogy pontosan milyen módon képes enyhíteni néhány keresetlen szó a fájdalmat, az nem tisztázott, a téma kapcsán viszont már több kutatást is végzett Dr. Richard Stephens, a brit Keele Egyetem pszichológusa. Az első ilyen vizsgálatát több mint tíz éve végezte, akkor a tanulmányban részt vevők kezét jeges vízbe mártották, ami egy általánosan alkalmazott teszt a fájdalomküszöb mérésére. Mint kiderült, azok az alanyok, akik a jeges vizes "kínzás" alatt káromkodhattak, jobban tűrték a fájdalmat, mint azok, akiknek csendben kellett viselniük a megpróbáltatásokat.

Nem véletlenül káromkodunk fájdalmas szituációkban. Fotó: Getty Images
Nem véletlenül káromkodunk fájdalmas szituációkban. Fotó: Getty Images

Viszont a káromkodás sem váltotta ki mindenkinél ugyanazt a hatást. A kutatás szerint azoknál az embereknél, akik egyébként is gyakran használnak trágár szavakat, kevésbé csökkentette a fájdalmat, hogy szitkozódhattak. A hatás sokkal látványosabb volt azoknál az embereknél, akik a hétköznapokban nem szoktak káromkodni. Stephens kutatása szerint ráadásul nemcsak a trágár kifejezéseknek, de a tabunak számító, hasonló célú gesztusoknak, például a középső ujj felmutatásának is lehet hasonló jótékony hatása.

Friss kutatásában a pszichológus a jeges vizes kísérletet ismételte meg, ezúttal viszont arra volt kíváncsi, hogy a fájdalomcsillapító hatás valóban csak a csúnya szavakhoz köthető-e, vagy teljesen mindegy, hogy mit kiabálnak a tesztalanyok. Először az angol nyelvben leggyakrabban használt szitokszót (fuck) kellett ismételgetniük, majd választhattak egy teljesen átlagos szót (például asztal, szék), végül pedig kitalált, az angol nyelvben nem létező kifejezést kellett skandálniuk, miközben a kezüket hideg vízbe merítették. Mint kiderült, a sokszor használt szitokszó átlagosan 32 százalékkal növelte a résztvevők fájdalomtűrő képességét, míg az átlagos, illetve kitalált szavak nem befolyásolták azt érdemben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő