A csípőcsont sűrűségének mérése segít meghatározni az emlőrák kockázatát

A csípőcsont sűrűségének mérése úgy tűnik, olyan információkat szolgáltathat, melyek az emlőrák kockázatának pontosabb meghatározását teszi lehetővé nőkben.

Legalábbis erre a következtetésre jutott egy, a CANCER szakfolyóirat szeptember 1-i számában megjelenő tanulmány. A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a csont ásványi sűrűségének vizsgálata a jelenlegi kockázatértékeléshez hozzáadva jelentősen javíthatja az orvosok lehetőségeit az emlőrák kockázatának megítélésében idősebb, a menopauzán átesett nők esetében.

A csont ásványi sűrűségének vizsgálatát a csontritkulás diagnosztizálásában alkalmazzák, hogy ki lehessen mutatni a betegséget és a törések kockázatát. A csont alacsony ásványi sűrűsége a törés magasabb, a normál sűrűség pedig a törés alacsonyabb kockázatát valószínűsíti. Lehetséges, hogy egy nő életében a csont magasabb ásványi sűrűségét eredményező hormonális változások az emlőrák magasabb kockázatát is eredményezhetik. A kutatások összefüggést mutattak ki a csont magasabb ásványi sűrűsége és az emlőrák magasabb kockázata között, így a csontsűrűség-vizsgálatot hozzáadott eszközként javasolják az emlőrákkockázat-értékelési modellekhez.

A vizsgálatban Dr. Zhao Chen, az Arizonai Egyetem kutatója munkatársaival körülbelül 10.000 menopauzán átesett nőt (átlagos életkor 63 év) vizsgált az Egyesült Államok 40 klinikai központjában. A kutatók mérték a nők kezdeti csont-ásványi sűrűséget, valamint alkalmazták az ún. Gail-modellt is (az emlőrák kialakulásának valószínűségét becslő modell). Ezután a nők állapotát átlagosan 8 évig ellenőrizték, és megfigyelték, kikben alakult ki emlőrák. A várakozásoknak megfelelően a kísérletből az derült ki, hogy a Gail-modell magas értékét mutató nőkben 35 százalékkal nagyobb volt az emlőrák kockázata, mint az alacsony Gail-eredményekkel rendelkezőkben. Az is kiderült azonban, hogy azokban a nőkben, akik mind a Gail-modell alapján, mind a csont ásványisűrűség-mérése alapján magas eredményt értek el, sokkal nagyobb az emlőrák kockázata. A kutatás tehát arra az eredményre jutott, hogy a csont ásványisűrűség-mérésének a jelenleg alkalmazott kockázatértékelő eszközökhöz való hozzáadásával jelentősen javítható az emlőrák kockázatának értékelése.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció