A cink okozná az időskori makuladegenerációt?

A cinket mindeddig az időskori makuladegeneráció (AMD) megelőzésére alkalmas szernek gondolták, egy nemzetközi kutatócsoport azonban arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg épp ellenkezőleg, a szembetegség kiváltásában lehet szerepe.

Kutatásaik azt mutatták, hogy az AMD kezdeti formájának tüneteként ismert, fehéres, sárgás retina alatti lerakódásokban nagy koncentrációban található meg a cink.

A cink számtalan enzimünkben megtalálható, ezért az utóbbi időben előszeretettel ajánlották gyógyító, egészségmegőrző táplálék-kiegészítőnek. A cink-oxid egyik összetevője volt annak az antioxidáns hatású vitaminkészítménynek is, amelyet az AMD megelőzését célzó AREDS (Age-Related Eye Disease Study) rövidítésű vizsgálatban alkalmaztak. A szertől várt betegségmegelőző hatást nem sikerült igazolni, ugyanakkor a késői forma kifejlődését fel tudták tartóztatni. Ráadásul a betegség előrehaladását antioxidáns vitaminok nélküli, pusztán cinket és rezet tartalmazó készítménnyel is meg tudták állítani.

Ezért is annyira meglepőek a Londoni University College munkatársának, Lengyel Imrének és kutatócsoportjának eredményei. A patológusokat az érdekelte, hogy az Alzheimer- és Parkinson-kór plakkjaihoz hasonlóan az AMD-s betegeknél látható lerakódásokban is kimutathatók-e a magas cinkkoncentrációk. Elhunyt AMD-s betegek retinájának boncolásakor a lerakódásokban nagy koncentrációban találtak cinket, noha az AREDS vizsgálat alapján nem ezt várták. A nyomelem ionos formában vagy fehérjéhez kötötten volt jelen, ezért azt gondolják, jelenléte táplálék-kiegészítők szedésével lehet összefüggésben.

Forrás:
www.aerzteblatt.de 2007. augusztus 29.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés