A 10 leghalálosabb daganattípus

Az amerikai statisztikák szerint a rák a második legtöbb áldozatot követelő halálos kór a szív- és érrendszeri betegségek mögött. Bár a rák korai észlelése és az új terápiás eljárások javítják a túlélést, nagy arányban még mindig gyógyíthatatlan betegség.

Jóllehet sok új gyógyszer van, melyek évtizedekkel ezelőtt még nem voltak elérhetőek, azonban a rák "ellenszerét" a távoli jövőben sem fedezik majd fel. Ennek oka, hogy több száz ráktípus létezik, melyek mindegyike abnormális sejtnövekedésben nyilvánul meg. A kialakulás oka is sokféle - a sugárterheléstől a kemikáliákon keresztül a vírusokig. Ráadásul az egyéni érzékenység is meghatározza a daganat kialakulását.

A 70-es évek óta mintegy 200 milliárd dollárt fordítottak daganatkutatásra, ennek következtében az Egyesült Államokban a rákkal diagnosztizált betegek túlélési aránya 50 százalékról napjainkra 65 százalékra emelkedett. Azonban sok esetben nem érhető el hatásos gyógyszer. Az amerikai Nemzeti Rákintézet 2003-2007-es adatai szerint a 10 leghalálosabb ráktípusok az alábbiak:

 1. Tüdő- és légúti rák
  Legfőbb oka a dohányzás, leggyakoribb 55-65 éves korban. Két fő típusa van, a nem kissejtes, és az agresszívabb kissejtes rák. A Nemzeti Rákintézet becslései szerint 2010-ben mintegy 157 ezer ember hal meg ebben a daganatban.
 2. Vastag- és végbélrák
  A bélfalból induló daganatok zöme közel található a végbélnyíláshoz. Gyakran egyszerű polipként indul, mely idővel rákosan elfajul. Ezért is javasolt az endoszkópos szűrés. Becslések szerint 2010-ben az Egyesült Államokban mintegy 51 ezer ember hal meg vastagbélrákban.

 3. Emlőrák
  A nők második leggyakoribb rosszindulatú daganata, a bőrrák után. Férfiakban is kialakulhat, de jóval ritkábban. Az emlőben lévő járatokból, illetve a mirigyekből indul ki. Becslések szerint 2010-ben az USA-ban mintegy 40 ezer ember hal meg emlőrákban.
 4. Hasnyálmirigyrák
  Az emésztésért és anyagcsere szabályozásáért felelős hasnyálmirigy szövetéből alakul ki. Nehéz felismerni és gyógyítani, ugyanis rendkívül agresszív: felfedezéskor már gyakran igen kiterjedt, nem ritkán áttéteket is ad. Mintegy 37 ezerre becsülik a 2010-es halálos esetek számát az Egyesült Államokban.
 5. Prosztatarák
  Férfiaknál a második legtöbb halálos áldozatot követelő daganat, csak a tüdőrák előzi meg. A prosztata mirigyeiből alakul ki. Vannak lassan növekvő típusok, azonban az esetek egy részében a daganat agresszíven viselkedik, és gyorsan terjed. 2010-ben 32 ezerre becsülik a prosztatarákosok halálozási számát az USA-ban.
 6. Leukémia
  A vér alakos elemeinek előalakjaiból kialakuló daganat, forrása a csontvelő, illetve a nyirokrendszer. Sok típusa van, melyekre más alakokból való kiindulás és a betegség különböző gyorsaságú lefutása jellemző. Közel 22 ezerre becsülik a 2010-es halálozási számot az USA-ban.
 7. Non-Hodgkin lymphoma
  Szintén a nyirokrendszerből alakul ki. Sok típusa van, más a lefutás gyorsasága. 2010-ben 20 ezerre becsülik a halálos kimenetelű eseteket az Egyesült Államokban.
 8. Máj- és epeúti daganatok
  A világ többi részén gyakoribb, de a megbetegedések száma az Egyesült Államokban is emelkedőben van. Azonban a legtöbb májdaganat másodlagos: a máshol kialakult tumor ide ad áttétet. 2010-ben 19 ezerre becsülik a májrák miatt meghalt amerikaiak számát.
 9. Petefészekrák
  Sok típusa létezik. Egyeseket könnyű kezelni, ám a korai diagnózis nehezen megvalósítható. Becslések szerint az USA-ban 2010-ben 14 ezer nő halhat meg e daganat következtében.
 10. Nyelőcsőrák
  Leggyakrabban a nyelőcső alsó harmadából, főként a nyelőcső-gyomor átmenetből indul ki. Mintegy 14.500-ra becsülik a halálos esetek számát az Egyesült Államokban.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső