Komoly veszélyben a városi madarak

Romolhat a városi énekesmadarak énektudása és párzási képessége, az állatok ugyanis kialvatlanok a fény- és zajszennyezés miatt – állapította meg egy új ausztrál kutatás.

A madarak alváshiánya befolyással lehet az énektanulásra és emlékezetre, a párzásra és a területi viselkedésre is. Minden eddig tanulmányozott állatnál – a medúzáktól és a laposférgektől a madarakig és az emlősökig – megállapították, hogy van alvásideje. Egy PhD-dolgozat részeként az ausztráliai szarkák és a pásztormejnók alvászavarait vizsgáló tanulmány szerint az emberek esetében az alváshiány befolyásolja a beszédet és a nyelvtanulást is.

madarak, városi élet, fényszennyezés, hangszennyezés
A madarak alváshiánya a faj fennmaradási esélyeire is hatással lehet. Fotó: Getty Images

Nem könnyű városi madárnak lenni

A madarak énekhangjaikat egymás felismerésére, párkeresésre és védekezésre használják a tanulmány szerint. A kutatók megjegyzik, hogy az alvászavar feltehetően hatással van a madarak hangadási képességeire és az énektanulásukra. Az alváshiány okozta hangváltozásoknak káros következményei lehetnek a madarak szaporodási sikerére, így a fennmaradásukra.

Miért költöznek a varjak az ember mellé, és mit tudunk kezdeni Magyarországon a „varjúbűnözéssel”?

„Ha rosszul alszunk éjjel, nehéz hatékonyan kommunikálni. A beszédük összefolyik, nehezünkre esik kifejezni a gondolatainkat. Úgy tűnik, hogy a madaraknak ugyanez a problémájuk” – magyarázta Juliane Gaviraghi Mussoi, az Aucklandi Egyetem biológiai tanszékének doktorandusza, aki egyben a tanulmány szerzője is. „Egyelőre azonban csak ismerkedünk azzal, hogy milyen hatásai vannak az álmatlan éjszakáknak a madárdalra” – tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +2 °C

A reggeli felhősebb időt követően a nagyrészt gomolyfelhős időben legalább néhány órára kisüt a nap, emellett egy széteső front felhőzete is átvonul felettünk. Este nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel. Helyenként, főként a nap első felében valószínű kisebb eső, zápor. Az általában nyugati, északnyugati szél több helyen lesz élénk, majd délután délnyugatira, délire fordul a légáramlás, és átmenetileg mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között valószínű. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra