Komoly veszélyben a városi madarak

Romolhat a városi énekesmadarak énektudása és párzási képessége, az állatok ugyanis kialvatlanok a fény- és zajszennyezés miatt – állapította meg egy új ausztrál kutatás.

A madarak alváshiánya befolyással lehet az énektanulásra és emlékezetre, a párzásra és a területi viselkedésre is. Minden eddig tanulmányozott állatnál – a medúzáktól és a laposférgektől a madarakig és az emlősökig – megállapították, hogy van alvásideje. Egy PhD-dolgozat részeként az ausztráliai szarkák és a pásztormejnók alvászavarait vizsgáló tanulmány szerint az emberek esetében az alváshiány befolyásolja a beszédet és a nyelvtanulást is.

madarak, városi élet, fényszennyezés, hangszennyezés
A madarak alváshiánya a faj fennmaradási esélyeire is hatással lehet. Fotó: Getty Images

Nem könnyű városi madárnak lenni

A madarak énekhangjaikat egymás felismerésére, párkeresésre és védekezésre használják a tanulmány szerint. A kutatók megjegyzik, hogy az alvászavar feltehetően hatással van a madarak hangadási képességeire és az énektanulásukra. Az alváshiány okozta hangváltozásoknak káros következményei lehetnek a madarak szaporodási sikerére, így a fennmaradásukra.

Miért költöznek a varjak az ember mellé, és mit tudunk kezdeni Magyarországon a „varjúbűnözéssel”?

„Ha rosszul alszunk éjjel, nehéz hatékonyan kommunikálni. A beszédük összefolyik, nehezünkre esik kifejezni a gondolatainkat. Úgy tűnik, hogy a madaraknak ugyanez a problémájuk” – magyarázta Juliane Gaviraghi Mussoi, az Aucklandi Egyetem biológiai tanszékének doktorandusza, aki egyben a tanulmány szerzője is. „Egyelőre azonban csak ismerkedünk azzal, hogy milyen hatásai vannak az álmatlan éjszakáknak a madárdalra” – tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: