357.000 életet menhet az influenzavakcina

Influenza-világjárvány esetén 357 ezer életet menthetne meg a csecsemők PCV7 (pneumococcus konjugált vakcina 7) védőoltása, és hétmilliárd dollárral csökkenthetné a költségeket, mivel megakadályozná a bakteriális felülfertőződést.

Az influenzát ugyanis egyes esetekben bakteriális felülfertőződés, például pneumococcus által okozott agyhártyagyulladás súlyosbítja, ami fokozza az influenzás halálozás rizikóját - állítják amerikai kutatók.

Az 1918-as világjárvány alkalmával például valószínűleg a fiatal katonák felét baktériumok okozta fertőzés vitte el, áll az Emory Egyetem közleményében. Évek óta ismert, hogy az influenza után bakteriális fertőzések alakulhatnak ki. Az 1918-as járvány alkalmával még nem állt rendelkezésre antibiotikum, ma azonban már védőoltások segítségével is meg tudjuk akadályozni az ilyen típusú pneumococcus fertőzéseket, nyilatkozta Keith P. Klugman, az Emory Rollins Népegészségügyi Intézetének professzora. Kollégáival a Harvard Egyetemről, az i3 Innovustól és a Wyeth Researchtől együttműködve Klugman egy modell segítségével vizsgálta, hogy milyen népegészségügyi és gazdasági hatással lenne a jelenlegi védőoltási gyakorlat influenza-világjárvány esetén. A PCV oltást 2000. óta ajánlja az amerikai Járványügyi Központ csecsemőknek és gyermekeknek.

A modell alapján egy átlagos influenzaszezon alatt 1,4 milliárd dollárnyi, világjárvány esetén 7 milliárd dollárnyi megtakarítást jelent a jelenlegi PCV oltási gyakorlat. A vakcina 1,24 millió tüdőgyulladást és 357 ezer pneumococcus miatti halálesetet előzne meg. Az eredményeket az eheti fertőző betegségek kongresszusán mutatták be Washingtonban.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső