150 éve haltak meg a leghíresebb sziámi ikrek

1874. január 17-én halt meg a törzsénél összenőtt sziámi ikerpár, Csang és Eng, akik e fejlődési rendellenesség névadói lettek. A fivérek, akik szétválasztás nélkül éltek 63 éves korukig, amerikai és európai cirkuszokban fellépve szép vagyont gyűjtöttek, visszavonulásuk után megnősültek, s összesen 21 gyerekük született.

Ez a fajta rendellenesség szerencsére elég ritka, becslések szerint 80-200 ezer szülésre jut egy összenőtt ikerpár. Háromnegyed részük a mellkasánál nő össze, a többi fartájon vagy a medencénél, ritkán a fejnél; előfordul, hogy a közös medencéhez két különálló gerincoszlop kapcsolódik, de az is, hogy a két külön testhez csak egy fej tartozik. Sikeres szétválasztásukat az orvostudomány fejlődése az utóbbi időben lehetővé tette, de a műtét még ma is nagy kockázatot jelent. Magyarországon 1998-ban komoly bravúrként a szegedi gyermekklinikán operáltak szét két Romániában született három hónapos, mellkasuknál és hasuknál összenőtt kislányt. 2019-ben egy magyar orvoscsoport 33 órás műtéttel sikeresen szétválasztott egy fejénél összenőtt bangladesi ikerpárt.    

Az ilyen testvérpárokat a köznyelv a 19. században élt, akkor Sziámnak nevezett Thaiföldön született ikerpárról nevezi sziáminak. Csang és Eng 1811. május 11-én Bangkok közelében, kínai apjuk lakóhelyként is szolgáló halászcsónakján születtek, nevük kínai nyelven jobbot, illetve balt jelent. A helybéliek világra jövetelükben szerencsétlenség előhírnökét látták és meg akarták ölni őket, e sorstól azután menekültek meg, hogy a sziámi király megszemlélte és ártalmatlannak minősítette őket.    

A mellkasuknál összenőtt ikreket 17 éves korukban egy élelmes angol üzletember "bérelte ki" özvegy anyjuktól, mondván, hogy megismerteti a gyerekeket a világgal és a világot a gyerekekkel. Az ígéretnek csak a második fele teljesült: a következő években Amerikában és Európában mutogatta őket fél dolláros (akkoriban igen tekintélyes) belépti díj ellenében. Az ikrek gyorsan megtanultak angolul és átlátták helyzetüket, s nagykorúságukat elérve szakítottak "patrónusukkal". Ezután önállósodva szereztek fellépéseikkel hírnevet és vagyont maguknak. Az ikrek egy idő után már nem szörnyszülöttnek, hanem hírességeknek számítottak, akikkel még előkelőségek is szívesen mutatkoztak.   

sziámi ikrek
Csang és Eng Bunker 1860 körül New Yorkban. Fotó: Getty Images

Harmincévesen visszavonultak, felvették az amerikai állampolgárságot és a Bunker nevet, s egy észak-karolinai ültetvényen telepedtek le. 1843 áprilisában elvettek egy testvérpárt, akiktől külön-külön is sok, összesen 21 gyermekük született (Csang 10, Eng 11 gyermek apja volt). A feleségek egy idő után nem jöttek ki egymással, ezért két külön házat építettek egymástól két kilométer távolságban, de szó szerint elválaszthatatlanok lévén, háromnaponta felváltva laktak mindkét otthonban és asszonynál. Az amerikai polgárháború kitörése után, 1861-ben vagyonuk és rabszolgáik nagy részét elvesztették, de aztán újra egyenesbe jöttek, miután még egyszer megmutatták magukat Európának.    

A turnéról hazatérve Csang szélütést kapott és jobb oldala lebénult, ebben közrejátszhatott, hogy ő volt a rosszabb kedélyű, aki gyakran az italban keresett vigaszt. (Feljegyzések szerint emiatt sokat veszekedtek, mert Eng ki nem állhatta az alkoholt.) Az ikrek ezután már nem mozdultak ki farmjukról, itt haltak meg 63 évesen, 1874. január 17-én: Csanggal tüdőgyulladás végzett, a szívrohamot kapó Eng két óra múlva követte őt. Az eredeti sziámi ikreket csak 2012-ben "élte túl" egy amerikai ikerpár, a hasuknál összenőtt Donnie és Ronnie Galyon, akik 68 évet éltek meg, ezzel bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe.    

(az MTVA Sajtóarchívumának anyaga)

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra