Milyen anyagok vannak a krémekben?

A kozmetikai szerek következtében fellépő kontaktallergia gyakoribb mint gondolnánk: egy felmérés szerint az Egyesült Államok polgárainak negyede tapasztalta meg élete során. Ha azonban belegondolunk, hogy napjainkra több ezer olyan anyagot azonosítottak, amelyre a bőr allergiás tünetekkel reagálhat, már nem is tűnik olyan meglepőnek ez a statisztika.

Illat- és színezőanyagok

Nagyon sok terméket mesterséges anyagokkal tesznek vonzóvá, a krémek illatosítását és színezését szolgáló mesterséges vegyületek azonban köztudottan irritálhatják a bőrt. Nem árt tudni továbbá, a természetes eredetű illóolajok is tartalmazhatnak allergén komponenseket, ugyanakkor az "illatmentes" megjelölés egy termék csomagolásán valójában csak a mesterséges illatanyagokra vonatkozik, ezért, ha tapasztaltunk már allergiás reakciót valamilyen kozmetikum használata nyomán, akkor mindig ellenőrizzük az összetevők (ingredients) listáját is: az európai uniós szabályozás 26, ebbe a körbe tartozó, potenciálisan allergén alkotóelemet tart számon.

Vegyi fényvédők

A nap UVA és UVB sugárzásával szembeni védelem fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, sajnos azonban a fényvédő krémek is tartalmazhatnak kiütéseket, allergiás reakciót kiváltó vegyi anyagokat. Különösen az érzékeny bőrűek számára lehetnek veszélyesek a kémiai fényszűrők, mint az angol elnevezésének rövidítése alapján PABA-ként is szereplő para-amino-benzoesav, illetve az oxibenzon (oxybenzone). Az ásványi fényszűrőket, például cink-oxid és titán-dioxid port jobban tolerálja a bőr. Mindemellett a napozókészítmények közül is a minél kevesebb színezéket és illatanyagot tartalmazó termékeket keressük.

Az érzékeny bőrűeknél a natúr kozmetikumok összetevői is okozhatnak allergiás tüneteket

Az érzékeny bőrűeknél a natúr kozmetikumok összetevői is okozhatnak allergiás tüneteket

Egyéb érzékenységek

Vannak, akik a kozmetikai készítményekben tartósítószerként használt parabénekre reagálnak rosszul. A szintetikus tartósítószereket a krémek megromlásának megelőzésére használják, az arra érzékenyeknél viszont bőrproblémákat okozhatnak.

Milyen típusba tartozik a bőre? Képes tesztünk segítségével pár kattintással megtudhatja, normál-e vagy száraz, illetve hogy milyen problémákkal kell számolnia a mindennap bőrápolás kapcsán! Néha gondot jelenthet az alkohol, a mentol, továbbá a krémek víz és zsírtartalmának elegyedését elősegítő emulgeátorok, sőt, ritkán a bőrpuhító adalékok (emolliensek), mint a lanolin, a kakaóvaj, kókuszolaj és társaik is.

A természetes alapanyagok kérdése

A natúr kozmetikumok nem tartalmaznak mesterséges összetevőket, érzékenység azonban nem csak vegyi úton előállított anyagokkal szemben létezik. Vannak, akik éppen bizonyos gyógynövényekre és más, a természetes alapanyagú kozmetikumokban található növényfélék egyikére-másikára allergiásak. Az érzékeny bőrűeknek tehát illat- és más mesterséges adalék mentes készítményeket tanácsos alkalmazniuk, de még ilyenkor is nagy körültekintést igényelhet a megfelelően kíméletes krémek és egyéb kozmetikumok megtalálása.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: