Tények és tévhitek az érzékeny bőrről

Bár sokan tapasztaljuk az érzékeny bőr jeleit, nagyon nehéz eligazodni az érzékeny bőrrel kapcsolatos, olykor ellentmondó információk között. Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász válaszol.

Az érzékeny bőr tulajdonképpen hiper-reaktív, vagyis aránytalanul nagymértékben reagál a külső hatásokra

Igaz. Az érzékeny bőr "indokolatlanul" nagymértékben reagál a fizikai, vagy kémiai hatásokra. Kipirosodik, viszket, feszül, olykor "ég" az irritált bőrfelület, és lassabban regenerálódik.

A fokozott bőrérzékenység hátterében genetikai hajlam is lehet

Igaz. A bőr érzékenysége összefüggésbe hozható örökletes hajlammal. Ha a bőr vékony, a faggyúmirigyek aktivitása alacsony, akkor jellemzően érzékenyebb is, és ezt alapvetően az öröklött tulajdonságaink határozzák meg.

A bőr érzékenységét egyéb bőrprobléma is befolyásolhatja

Igen, az érzékeny bőr vékonyabb és finomabb, a fokozott érzékenység pedig akár az aktív faggyúmirigyek hiánya is okozhatja, hiszen az általuk termelt faggyú képezi az első védelmi vonalat szervezetünk számára a külső hatásokkal szemben. Ha ez a réteg hiányzik, vagy nagyon vékony, az befolyásolhatja érzékenységét. Ezzel hozható az is kapcsolatba, hogy az érzékeny bőrűek körében gyakoribb az ekcéma.

Az érzékeny bőr kiemelt gondoskodást igényel
Az érzékeny bőr kiemelt gondoskodást igényel

Az érzékeny bőr problémaköre a férfiakat kevésbé érinti

Igaz. A férfiak bőre eltér a nőkétől: vastagabb, és jóval több aktív faggyúmiriggyel rendelkezik, így a férfiak bőre természetes módon sokkal ellenállóbb a külső hatásokkal szemben.

Az érzékeny bőrről a megfelelő kozmetikumok használatával gondoskodhatunk legjobban

Így kell ápolni az érzékeny bőrt . Igaz. Az érzékeny bőr kiemelt gondoskodást igényel, és kimondottan az ilyen bőrjellegre kifejlesztett kozmetikumokat érdemes használni ápolása során: ezek a termékek ugyanis nem tartalmaznak olyan irritáló anyagokat, mint például az alkohol, illatanyagok, vagy színezékek. A cél mindig a bőr megnyugtatása, és megerősítése. Az érzékeny bőrűeknek érdemes kerülniük a szappanok használatát, helyette olyan szelíd lemosókat érdemes előnyben részesíteni, mint amilyenek a micellás arctisztítók is. Ezek alaposan, mégis gyengéden tisztítanak. A pórusösszehúzó vagy hámlasztó termékeket szintén érdemes elkerülni.

Az érzékeny bőr csak a külső, leginkább éghajlati hatásokra reagál kellemetlen tünetekkel

Nem, illetve nem teljesen igaz, ugyanis a külső hatások mellett a belsők is ugyanolyan fontosak lehetnek. Külső hatások közé soroljuk az olyan környezeti tényezőket, mint a hőmérsékletváltozás, a szél, vagy a légszennyezés , de irritációt válthat ki, ha túl fűszeres ételt, kávét és alkoholt fogyasztunk, olykor pedig a stressz is megmutatkozhat ilyen jellegű bőrreakció formájában.

Bőrünk és érzékenysége nem változik életünk során

Tévedés! Az évek múlásával bőrünk veszít rugalmasságából, csökken a faggyútermelése, ezért egyre gyakrabban és akár egyre intenzívebben jelenhetnek meg az érzékeny bőrre jellemző tünetek. A megoldás ebben az esetben is a megfelelő kozmetikumok alkalmazásában rejlik: kimondottan az érzékeny bőrre kifejlesztett termékeket érdemes használni a napi ápolási rutin során.

Az érzékeny bőr egy bőrtípus, mely általában száraz is

Tévedés! Hosszú ideig élt az a meggyőződés, hogy az érzékeny bőr száraz is. Ma már tudjuk, hogy ez félrevezető: az érzékeny bőr nem egy bőrtípusféle, inkább csak bőrjelleg. Bármely bőrtípus lehet érzékeny, még a kombinált, vagy a zsíros is.

A bőr érzékenységét nem lehet fokozni

Sajnos tévedés. A bőr alapvetően rendelkezik egy bizonyos fokú ellenálló képességgel. Ha azonban rendszeresen irritáljuk, például gyakrabban zsírtalanítjuk az ajánlottnál, nem képes regenerálni saját védő lipidrétegét, ezért az érzékeny bőrre jellemző tünetek előbb-utóbb meg fognak jelenni. Ha továbbra is folytatjuk ezt a gyakorlatot, akkor bőrünk egyre érzékenyebbé, a tünetek pedig egyre erősebbé válnak.

A napfény és a gyógynövények segítenek megnyugtatni az érzékeny bőrt

Éppen ellenkezőleg! A napsugárzás komoly stressz lehet az érzékeny bőr számára, ezért mindenképpen ajánlott kerülni, illetve megfelelő faktorszámú napozókozmetikumokat használni. A gyógynövények szintén irritáló hatásúak lehetnek és akár allergiás reakciókat is kiválthatnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +4 °C

A párásság, ködfoltok feloszlása után alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Ugyan a legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra