A bőr nem felejt!

A napos Spanyolországban élő Salvador Dali egyik híres mondásával talán mindannyian egyetértünk: "Ha a nap süt, senkit nem érdekelnek a csillagok."

Bár semmit nem tudunk a szürrealista festő bőrének akkori állapotáról, az azért feltételezhető, hogy az UV védelemre nem fordított túl sok gondot. A 60 éves Dali arcát borító ráncok és pigmentfoltok zöme ugyanis már az UV káros hatásairól tanúskodik.

A szakemberek pontosan tudják, mennyire fontos megvédeni a bőrt az UV sugarakkal szemben. Van egy bizonyos expozíciós határ, mely mindannyiunk számára adott, és meghatározza, mennyi napsugárzásnak lehet kitenni a bőrt életünk során következmények nélkül. Amikor napozunk, vagy csak szabad levegőn tartózkodunk fényvédelem nélkül, a képzeletbeli óra elkezd ketyegni: a bőrünk akkumulálja az őt ért sugárzást minden egyes alkalommal, amikor csak napfény éri attól a naptól kezdve, hogy megszülettünk. A gyermekkorban elszenvedett napégések száma szoros összefüggést mutat a felnőtt korban kialakuló bőrrákos megbetegedés valószínűségével. Ennek ellenére mindig nagyon sokan folytatnak laissez-faire politikát, és teljesen figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy minden egyes napsugárral közelebb kerülnek ehhez a bizonyos expozíciós határértékhez.

A fényvédelemre gondolni mindig érdemes!

Széles körben elterjedt tévhit, hogy nem kell vesződni a fényvédő készítményekkel, ha csupán néhány percig tartózkodsz napon. A fényvédelemre gondolni mindig érdemes! Azok, akik naponta 30 percet töltenek kint, például bevásárolnak a piacon, kutyát sétáltatnak, egy baráti találkozó alkalmával a kávéház teraszán ücsörögnek, sportolnak, vagy épp csak munkába sietnek, évente 180 órát töltenek a napon mindennemű napvédelem nélkül. Az UV sugárzás minden évszakban károsítja a bőrt, időjárástól függetlenül! Roncsolja a bőr mélyebb rétegeiben lévő kollagént és elasztint, és korai bőröregedést okoz. A napkárosodást szenvedett emberek bőrén már a 20-as éveik közepén megjelennek az első ráncok. A fényvédő készítmények következetes alkalmazása és a jó bőrápolási rutin kialakítása a legjobb módszer arra, hogy megtartsuk bőrünk fiatalos ragyogását.

Különböző igények

A biztonságos napozás némi számolást igényel. Az az időtartam, amit napvédelem nélkül bárki a napon tölthet, függ a helytől, az évszaktól, a napszaktól, és a bőrtípustól is. A vörös hajú, világos, és szeplős bőrűek kimondottan érzékenyek a napsugárzásra. Náluk már öt perc után megjelennek a jellegzetes vörös foltok a váll, az orca és dekoltázs területén a nálunk megszokott nyári napsugárzási viszonyoknak kitéve. Ugyanezt a reakciót a szőke hajúak tíz, a sötétebb hajúak tizenöt perc után produkálják. A fekete hajú és sötét bőrtónusú emberek pedig 20-30 percet tölthetnek el a napon. Trópusi régióban a napégés ennél gyorsabban kialakul. Ha ezt a számot megszorozzuk a napozókészítményünk faktorszámával, akkor megkaphatjuk azt az időtartamot, melyet még leégés nélkül eltölthetünk a napon, ha használjuk a készítményt. Érdemes azért ennél kevesebb időt lenni a tűző napon, és az időtartam felében inkább árnyékban tartózkodni. A hegyekben, vagy a tengerparton ez az időszak lerövidül, hiszen a sugárzás a víz felszínéről, vagy a hóról visszaverődő sugaraknak köszönhetően intenzívebb.

Teljes védelem

A napvédő termékek csak akkor tudják igazán kifejteni jótékony hatásukat, ha bőségesen visszük fel a napsugárzásnak kitett bőrfelületre. Ha csak egy kevéske 50 faktoros krémet használunk, akkor az csak 20, vagy 30 faktornak megfelelő védelmet fog biztosítani. Általában az arcra 3 gramm a teljes testre pedig 30 gramm naptej felvitele szükséges a faktorszámnak megfelelő védelem létrehozásához. Ez 6 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Érdemes kitüntetett figyelmet szentelni az orr, a homlok, a fülek, a dekoltázs, a lábfejek és a kézfejek gondos bekenésére.

A kültéri sportok kedvelőinek, az úszóknak és a vitorlázás szerelmeseinek érdemes a vízálló termékek közül választaniuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg lehet feledkezni a napvédelemről, ha egyszer már bekrémeztük magunkat. Az izzadással, vagy a vízzel való érintkezés következtében a napozókrémek egy része „kárba megy”. A vízálló termékeket kétszer 20 perc úszással tesztelik. Az a napozótermék kaphatja meg a vízálló minősítést, ami a kétszer 20 perces úszást követően a tesztelt krém faktorszáma által ígért védelem legalább felét biztosítja. Éppen ezért még a vízálló termékek esetében sem kerülhető el a krémezés ismétlése, ha huzamosabb ideig tartózkodunk a napon.

A tengerparton töltött napozás után a bőrünk speciális ápolást igényel még akkor is, ha sehol nem pirosodott ki. A NIVEA SUN napozás utáni készítményei hűsítenek, és csökkentik a napsugárzás bőrre gyakorolt hatásait.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: