Problémás bőr: a kamaszkorral vége?

Pattanásos bőrrel tipikusan a kamaszok küzdenek, a faggyúmirigyek kivezető nyílásai náluk könnyen eltömődnek és begyulladnak. Mi áll ennek hátterében, és milyen oka lehet annak, ha a helyzet a húszas éveink után sem javul, vagy kifejezetten akkor jelentkezik?

Bár a probléma mértéke változó, a kamaszkor elején a gyerekek többsége megtapasztalja, hogy az arcán – esetleg a mellkasán és a hátán is – mitesszerek és pattanások alakulnak ki. Ezek jellemzően amiatt képződnek, mert a faggyúmirigyekben és a szőrtüszőkben túl sok faggyú termelődik, a kivezetőnyílásuk pedig eltömődik. Ezt a túlműködést serdülőkorban a hormonális változások okozzák – ilyenkor ez a folyamat, noha kellemetlen, teljesen természetes.

A helyzet súlyosabb, ha a faggyúmirigyek kivezető nyílása nemcsak eltömődik, hanem be is gyullad – ennek hátterében már az áll, hogy a mirigyekbe baktériumok, vagy ritkábban gombák jutnak be. Ez nagyon könnyen megtörténhet, elég hozzá nem kellőképpen megtisztított kézzel nyomkodni a mitesszereket. Ennek nyomán komoly akné is kialakulhat: akár olyan fájdalmas csomó is, amelyben hólyag képződik – ha ez megtörténik, a kezelésre végképp figyelni kell, máskülönben heg is visszamaradhat a gyulladás megszűnése után.

A mitesszerek esztétikai problémájával sokan kénytelenek szembesülni, ráadásul – a tévhitekkel ellentétben – a panasz nem csak a kamaszokat érinti. Lássuk, mit tehetünk ilyen esetekben, és mi az, amivel jobb nem próbálkozni.

Viszlát, pattanás?

A kamaszkor, vagy legalábbis a húszas évek végén a pattanásoknak a fiatalok többsége búcsút inthet, de hormonhatások, veleszületett hajlam és környezeti hatások miatt a későbbiekben is lehetnek problémák a bőrrel. A mitesszerek képződésének már önmagában a szennyezett városi levegő is kedvez, de nőknél a havi vérzést megelőző napokban is kialakulhatnak kisebb-nagyobb pattanások a hormonok hatására. Ezek jellemzően csak apró göbök, amelyek néhány nap alatt nyom nélkül eltűnnek, visszahúzódnak. Persze ha nyomkodják őket, ezek is okozhatnak komolyabb problémát, így ezt a műveletet tanácsos elfelejteni, vagy legalább kozmetikusra bízni. Gyorsíthatja a gyógyulási folyamot az is, ha az ilyenkor képződő pattanást lézerfénnyel, illetve ilyen célra készült krémekkel, szérumokkal kezelik.

pattanás, pattanásos bőr, felnőttkori pattanás, bőrproblémák
A felnőttkori pattanások okát érdemes mindig megkeresni. Fotó: Getty Images

Hormon vagy gócbetegség?

Pattanást a menstruációs ciklushoz kötődő hormonhatások mellett olyan allergiás reakció is okozhat, amely például napfény, kozmetikumok és vegyszerek miatt jelentkezik. Ha nincs ilyen ismert ok, a jelenség pedig a havi ciklushoz sem köthető, akkor érdemes megnézni, nem állhat-e a hátterében valamilyen egészségügyi probléma. Felnőttkori pattanást egyebek mellett okozhatnak hormonális eltérések, köztük olyan komplex kórképek is, mint a policisztás ovárium szindróma (PCOS). Esetében a férfihormon-túlsúly okozhat aknés bőrt, mellette pedig erőteljesebb szőrnövekedést és a hajhullást, illetve egyéb tüneteket.

Állhatnak a felnőttkori pattanások hátterében emésztési panaszok és bizonyos élelmiszerek is – klasszikusan olyan olajos magvak, mint például a pisztácia vagy a paradió. Ugyancsak ok lehet egy gócos fog, amely jellemzően a hozzá közel eső arcrészen okoz gondot. Pattanások jelentkezhetnek akár lelki okok – például szorongás vagy komolyabb stressz – hatására is.

Keresni az okokat

A felnőttkori pattanások okát érdemes mindig megkeresni, és kizárni azt, hogy esetleg olyan egészségügyi probléma álljon a hátterükben, amely orvosi kezelést tesz szükségessé. Ha ez a helyzet, akkor egyrészt foglalkozni kell magával az alapbetegséggel, másrészt a bőrrel is. Ennek során szükség lehet orvosi vényre kapható baktériumellenes szerekre, illetve olyan A-vitamin-származékokat tartalmazó készítményekre, amelyek hámlasztó hatással bírnak, csökkentik a gyulladást is. Ritkán, de javasolhat az orvos belsőleg alkalmazott gyógyszereket is – ezek szintén antibiotikumok, A-vitamin-származékok és hormonok szoktak lenni.

Ha a helyzet nem ilyen komoly, akkor elég az otthoni odafigyelés, illetve a kozmetikus által végzett arctisztítás. Segíthetnek az olyan készítmények is, amelyek csökkentik a faggyútermelést, enyhén hámlasztalak, így ellensúlyozni tudják a szaruréteg túltengését, illetve képesek gátolni a gyulladásos folyamatokat. Ilyen esetekben a bőr tisztítására különösen figyelni kell, és arra is, hogy a pattanások miatt sérült bőrfelszínt regeneráljuk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: